NEA

LeTourneau TC-497: Ένα τρένο που περνούσε από τους δρόμους

Στη δεκαετία του 1950, η LeTourneau Inc. ανέπτυξε πολλά χερσαία τρένα, ουσιαστικά υπερμεγέθη ημιρυμουλκούμενα φορτηγά που μπορούσαν να ταξιδέψουν σχεδόν σε οποιοδήποτε έδαφος.

Ο Ψυχρός Πόλεμος παρήγαγε μερικές πολύ περίεργες μηχανές σχεδιασμένες για συγκεκριμένους σκοπούς. Ένα από τα πιο περίεργα είναι το LeTourneau TC-497, ένα τρακτέρ εκτός δρόμου που χρησιμοποιείται για να τραβήξει ένα χερσαίο τρένο. Κατασκευασμένο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των βαρέων μεταφορών. Είχε μήκος 572 πόδια και κατέχει το ρεκόρ ως το μακρύτερο όχημα εκτός δρόμου.

Το TC-497 Overland Mark 2, μοιάζει με τη διασταύρωση ενός οχήματος μετακίνησης… της γης και ενός μετα-αποκαλυπτικού οχήματος σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, ένα φανταστικό off-road RV. Είναι κλιματιζόμενο και περιλαμβάνει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα από ένα στούντιο διαμέρισμα της δεκαετίας του 1960. Η μικρή κουζίνα General Chief διαθέτει νεροχύτη, ηλεκτρική κουζίνα, φούρνο και ψυγείο. Δίπλα, ένα τραπέζι με σκαμπό παρέχει χώρο για δύο άτομα.

Στο πίσω μέρος της κουζίνας υπάρχουν έξι κουκέτες. Η διάταξη έχει την αίσθηση πλοίου ή υποβρυχίου και είναι μια πολύ βασική στρατιωτική προδιαγραφή. Όπως η κουζίνα, ο χώρος ύπνου είναι μια χρονοκάψουλα ακριβώς από εκείνη τη χρονική περίοδο, μέχρι το ανοιχτό πράσινο χρώμα των τοίχων και των επίπλων.

Το TC-497 δεν είχε κινητήρα. Είχε μηχανοστάσιο. Τρεις αεριοστρόβιλοι Solar 10MC παρήγαγαν ηλεκτρική ισχύ για την ηλεκτροκίνηση της αμαξοστοιχίας, όλες στεγασμένες σε χωριστές κινητήρες. Μια τέταρτη τουρμπίνα τροφοδοτούσε την καμπίνα και παρείχε ισχύ στα κλιματιστικά και ηλεκτρικά συστήματα του οχήματος. Κάθε τουρμπίνα ζύγιζε πάνω από 1.650 λίβρες και απέδιδε 1.170 ίππους.

Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η τουαλέτα. Αντί να σπαταλά νερό, να δημιουργεί κομπόστ ή να λειτουργεί σαν απορρίμματα γάτας, η τουαλέτα που αποτέφρωνε έκαιγε τα απόβλητα αφήνοντας μια μικρή ποσότητα στάχτης. Δίπλα είναι ένας αναδιπλούμενος νεροχύτης με ζεστό και κρύο τρεχούμενο νερό. Όπως όλα τα άλλα, είναι ακριβώς από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τη ράβδο με σαπούνι, χαρτί υγείας και χαρτοπετσέτα.

Με ύψος πάνω από 30 πόδια, η καμπίνα ελέγχου προσφέρει μια επιβλητική θέα. Όπως όλα τα άλλα, έχει ναυτική αίσθηση και περιλαμβάνει χώρο για χειριστή, διοικητή τρένου και πλοηγό. Το ταχύμετρο φτάνει στα 30 mph. Βίντεο που παρουσιάστηκε στο Yuma Proving Ground Heritage Center όπου βρίσκεται το όχημα το δείχνει να κινείται με ρυθμό βαδίσματος.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!