NEA

Ευρώπη – dieselgate: 19 εκ. οχήματα έχουν «ύποπτες» εκπομπές αζώτου

19 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα οχήματα που κυκλοφορούν  στην Ευρώπη θα παρουσίαζαν «ύποπτα» επίπεδα εκπομπών οξειδίου του αζώτου (NOx), προειδοποίησε την Τετάρτη το Διεθνές Συμβούλιο για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT), μια περιβαλλοντική ΜΚΟ. 

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) εξέδωσε πρόσφατα πολλές αποφάσεις που έκρινε παράνομο λογισμικό τοποθετημένο σε οχήματα ντίζελ. 

Αυτή η «συσκευή», που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της Dieselgate το 2015, βελτιώνει συστηματικά την απόδοση του συστήματος ελέγχου ρυπογόνων αερίων κατά τις διαδικασίες έγκρισης.

Το σύστημα φιλτραρίσματος εκπομπών NOx μειώνεται ή απενεργοποιείται όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και πάνω από ένα συγκεκριμένο υψόμετρο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πάντα υποστήριζαν ότι ήταν απαραίτητο να προστατεύσουν τον κινητήρα. 

Από τα 53 εκατομμύρια αυτοκίνητα ντίζελ που πωλήθηκαν στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2009 και 2019, τα 24 εκ. οχήματα που παράγονται (19 εκατομμύρια εξακολουθούν να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένων 3,3 εκ. στη Γαλλία) υπολογίζεται πως είχαν «ύποπτες» εκπομπές ρύπων σε σύγκριση με τις αποφάσεις του ΔΕΕ, σύμφωνα με το ICCT.

16 εκατομμύρια οχήματα εμφανίζουν ακόμη και επίπεδα εκπομπών που χαρακτηρίζονται ως «ακραία» (τρεις ή τέσσερις φορές από το επίσημο όριο). 

Τα 19 εκατομμύρια ύποπτα οχήματα, των 200 μοντέλων, πωλήθηκαν από πολλούς κατασκευαστές σύμφωνα με τα πρότυπα Euro 5 και Euro 6.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!