NEA

Ιταλία: Μαζί με τα e-fuels, μάχη και για τα βιοκαύσιμα!

Η Ιταλία έχει προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα υποστηρίξει μια λύση για την απεμπλοκή της σχεδιαζόμενης σταδιακής κατάργησης των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035, εάν επιτρέψει τη συνέχιση της πώλησης αυτοκινήτων με συνθετικά καύσιμα μετά την ημερομηνία αυτή. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να σώσει την κύρια πολιτική της για τη μείωση των εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων, αφού η Γερμανία υπέβαλε τη διαφωνίας της την τελευταία στιγμή στον νόμο, ο οποίος θα καταργούσε σταδιακά τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035.

Η Ιταλία και η Γερμανία ζήτησαν και οι δύο από την ΕΕ να επιτρέψει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035, εάν λειτουργούν αποκλειστικά με συνθετικά καύσιμα ουδέτερου άνθρακα – τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Σε επιστολή προς την Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, η Ιταλία είπε ότι η προσφορά πρέπει να καλύπτει επίσης τα βιοκαύσιμα, αυτά που προέρχονται από φυτά όπως η βιομάζα.

«Η Ιταλία δεν θα δεχόταν μια αδικαιολόγητα περιορισμένη ερμηνεία από την Επιτροπή των e-fuel καυσίμων ουδέτερων εκπομπών CO2, η οποία περιλαμβάνει μόνο συνθετικά καύσιμα και όχι βιοκαύσιμα», ανέφεραν τρεις Ιταλοί υπουργοί Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Επιχειρήσεων στην επιστολή της 21ης Μαρτίου.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Γερμανία για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη, με ορισμένους αξιωματούχους να ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ σήμερα. Χώρες, όπως η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία, έχουν επίσης εγείρει ζητήματα με το νόμο.

Σε μια προσπάθεια να το επιλύσει, η Επιτροπή έχει συντάξει μια πρόταση που θα επιτρέπει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να ταξινομούν νέα αυτοκίνητα που λειτουργούν αποκλειστικά με καύσιμα ουδέτερου άνθρακα. Το προσχέδιο, το οποίο είδε το Reuters την Τρίτη, δεν περιλάμβανε τα βιοκαύσιμα στον ορισμό των e-fuel καυσίμων «ουδέτερου άνθρακα».

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!