MUST_READNEAPINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

eFuels: Πανάκριβα θα είναι τα συνθετικά καύσιμα

Όπως διαφαίνεται η μόνη ελπίδα να επιβιώσουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035 είναι να καταναλώνουν e-Fuels.

Με την προτροπή των μεγαλύτερων εργοστασίων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ανάμεσα σε μεγάλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία και η Ιταλία, έχει ξεσπάσει μία μεγάλη διαμάχη για την κατάργηση των συμβατικών αυτοκινήτων. Και αυτό επειδή η ΕΕ θέλει να μην πωλείται κανένα νέο αυτοκίνητο μετά το 2035 που να εκπέμπει ρύπους.

Αυτό, όμως, άλλαξε και θα εξαιρεθούν τα αυτοκίνητα που θα καταναλώνουν eFuels, ώστε να εκπέμπουν λιγότερους ρύπους στο περιβάλλον και κυρίως λιγότερα NOx. Ποιος ξέρει, ίσως αργότερα να επιτραπεί και μια ποσόστωση με τα σημερινά καύσιμα.

Όπως και να έχει τα eFuels παράγονται με μία ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία (υδρογόνωση του CO2 για παραγωγή συνθετικής μεθανόλης με χρήση ενέργειας από ΑΠΕ) που σήμερα τα θέλει να πωλούνται σε μια τιμή πάνω από 4 ευρώ το λίτρο.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας τα eFuels θα μειωθούν στα 2,80 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT). Αλλά και πάλι η τιμή αυτή είναι κάπου στο 40% πιο πάνω από το μέσο όρο της αμόλυβδης στις ευρωπαϊκές αγορές.

Το κόστος των e-Fuels αυξάνει και η ανάγκη μεταφοράς του από το εξωτερικό αφού απαιτούνται φυσικοί πόροι ενέργειας (κυρίως ηλιακή) για την παραγωγή τους.

Έτσι, αρκετοί υποστηρίζουν πως τα συνθετικά καύσιμα θα εξυπηρετούν περισσότερο τα ακριβά και σπορ αυτοκίνητα, εταιριών όπως είναι οι Ferrari, Porsche, Lamborghini κ.α. Για να δούμε…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!