NEA

Η Nio εξελίσσει τα ανταλλακτήρια μπαταριών

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο φθάνει σε έναν σταθμό με άδεια μπαταρία και μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά αποκτά μία νέα και γεμάτη για να συνεχίσει την πορεία του.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της ιδέας των ανταλλακτηρίων μπαταρίας είναι ότι οι αγοραστές του αυτοκινήτου δεν χρεώνονται το κόστος της μπαταρίας, το οποίο αντιστοιχεί στη μισή αξία του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων της εταιρίας χρεώνονται μία μηνιαία συνδρομή για την παροχή της μπαταρίας αλλά και της υπηρεσίας αλλαγής μπαταριών.

Την τεχνολογία αυτή εφαρμόζει σε ευρεία κλίμακα η κινέζικη εταιρία Nio η οποία έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο τέτοιων σταθμών στη χώρα, ενώ τρέχει και ένα πρόγραμμα πιλοτικά στη Νορβηγία.

Μάλιστα, η Νio έχει εξελίξει αυτούς τους σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών στη Κίνα ώστε η διαδικασία να ολοκληρώνεται σε μόλις 3 λεπτά. Έτσι, μπορούν να επιτευχθούν πάνω από  400 αλλαγές μπαταριών μέσα σε μία ημέρα.

Οι νέοι σταθμοί θα ξεπεράσουν τους 1.000 και θα μπουν σε ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της Κίνας. Περίπου 400 στους αυτοκινητόδρομους και 600 μέσα στις πόλεις. Η εταιρία ήδη διαχειρίζεται 1.300 τέτοιους σταθμούς αλλαγής μπαταριών, ενώ τα πλάνα της θα εξαπλωθούν και στην Ευρώπη.

Στα τέλη του 2022 η Nio εγκαινίασε πρόσφατα τον δεύτερο σταθμό PPS (Power Swap Station) ανταλλαγής μπαταριών της και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, μετά το πρώτο που είχε εγκαινιαστεί στην Γερμανία, ξεκίνησε να λειτουργεί και το δεύτερο σημείο PPS που βρίσκεται σε ένα κομβικό
αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Σουηδία με τη Νορβηγία.

Η Nio έχει ως στόχο να έχει θέσει σε λειτουργία 122 PPS για την τρέχουσα χρονιά. χρόνου. Σύμφωνα με την εταιρία αυτή είναι η καλύτερη λύση για ένα μακρινό ταξίδι αφού σε σχέση με μία ταχυφόρτιση η ολιγόλεπτη αντικατάσταση μπαταρίας μειώνει το «νεκρό» χρόνο κατά 80%.

Όπως μπορείτε να υποθέσετε σε αυτές τις χώρες της, στα βόρεια της Ευρώπης, οι εξελίξεις για την ηλεκτροκίνηση τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς δίνοντας μας μία εικόνα τόσο για το μέγεθος της διεύρυνσης των σημείων φόρτισης όσο και για πιο εξεζητημένες λύσεις, όπως είναι οι σταθμοί ανταλλαγής των μπαταριών. Καταστάσεις που θα αργήσουμε πολύ να δούμε στην Ελλάδα, αλλά κάποια στιγμή θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!