NEA

Για ποιες αιτίες μένουν τα οχήματα στο δρόμο; Τι να κάνεις ενόψει του Πάσχα;

Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη έξοδο των Αθηναίων  και όλα δείχνουν πώς θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεκάδες χιλιάδες οχήματα θα κατακλύσουν τις εθνικές οδούς με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της κίνησης αλλά και των συμβάντων που θα συμβούν. Το θέμα φυσικά είναι να είμαστε από πριν προετοιμασμένοι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Συνήθως σε κάθε μεγάλη έξοδο πολλά είναι τα οχήματα που ακινητοποιούνται από απρόσμενες βλάβες.

Με δεδομένη την παλαιότητα του στόλου των οχημάτων στην Ελλάδα που ξεπερνάει τα 17 χρόνια καλό είναι να έχουμε προετοιμάσει το όχημά μας για την έξοδο. Όχι, δεν θα το στείλουμε σε πόλεμο αλλά δεν είναι δυνατόν να φύγουμε για μεγάλο ταξίδι με φθαρμένα ελαστικά για παράδειγμα ή να μην έχουμε ελέγξει πότε τα  λάδια και τα υγρά στο όχημα μας 

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι περισσότερες βλάβες για τις οποίες καλείται η οδική ασφάλεια, αφορούν την κακή συντήρηση των οχημάτων. Σύμφωνα με τη Hellas direct:

  • Λίγο πάνω από τις μισές περιπτώσεις (58,2%) κλήσεων για οδική βοήθεια, το έκαναν γιατί το όχημα τους παρουσίασε μηχανική βλάβη.
  • Ένας στους τέσσερεις (25,5%) κάλεσε την οδική γιατί έμεινε από μπαταρία και περίπου ένας στους δέκα (9,5%) έπαθε λάστιχο.
  • Έχουμε και δύο πολύ μικρά ποσοστά, ένα 0,6% αφορά οχήματα που φράκαραν ή κάπου κόλλησαν και χρειάστηκε να τα τραβήξει ο γερανός.
  • Και ένα 0,5% που ξέχασε να βάλει βενζίνη (και να δει τον δείκτη) ή τέλος πάντων δεν τα υπολόγισε σωστά. 

Τρεις σημαντικές διαπιστώσεις για τους τρεις πιο συχνούς λόγους που καλούμε την Οδική Βοήθεια:

  • Όσο μεγαλώνει σε ηλικία το όχημα, μεγαλώνει και το ποσοστό της μηχανικής βλάβης ανάμεσα στις αιτίες κλήσης της Οδικής Βοήθειας. Από το 38% στα οχήματα έως 5 ετών, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% στα οχήματα 16-25 ετών και συνεχίζει να μεγαλώνει έως το 68% – δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 κλήσεις!- όσο μεγαλώνουν κι αυτά.
  • Όσο πιο νέο το όχημα, τόσο πιο μεγάλο το ποσοστό της μπαταρίας ως αιτία κλήσης της Οδικής Βοήθειας. Στα οχήματα έως 5 ετών το ποσοστό φτάνει το 33% και μειώνεται όσο μεγαλώνει το όχημα για να φτάσει τελικά το 15%.
  • Όσο νεότερο το όχημα, μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό όσων παθαίνουν λάστιχο και χρειάζονται Οδική Βοήθεια. Από 30%, στα οχήματα ηλικίας έως 5 ετών, το ποσοστό πέφτει ανάλογα με την ηλικία στο 11%, 8%, 6% και τελικά στο 3,2%.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!