NEAPINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα DRL φώτα ημέρας;

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν αρκετοί τα θεώρησαν πως πρόκειται για ένα οπτικό εφέ. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως τα DRL έχουν μειώσει σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα.

Αρχικά, τα φώτα ημέρας DRL (Daytime Running Light) ίσως και να προέκυψαν μέσα από το εντυπωσιακό ντιζάιν.

Ωστόσο, μία έρευνα από το Κέντρο Ερευνών Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας έδειξε πως τα οχήματα που διαθέτουν αυτόματα φώτα ημέρας (DRL) είναι πιο πιθανό να μην εμπλακούν σε μια σύγκρουση από εκείνα που δεν διαθέτουν.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν δεδομένα ατυχημάτων που αναφέρθηκαν από την αστυνομία για περιστατικά που συνέβησαν από το 2010 έως το 2017.

Η μελέτη έδειξε πως υπήρχε μείωση έως και 20,3% σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κατά την δύση του ηλίους. Ακόμη  και στο φως της ημέρας διαπιστώθηκε μείωση κατά 7,6%, αφού τα οχήματα με DRL φώτα γίνονται αντιληπτά πιο εύκολα.

Το συμπέρασμα ήταν πως τα DRL είναι αποτελεσματικά και πως πρέπει να τοποθετούνται σε όλα τα οχήματα υποχρεωτικά.

Στην Ευρώπη υπάρχει σχετική οδηγία από το 2011, αλλά σε κάποιες αγορές, π.χ. της Αυστραλίας, τα DRL παραμένουν προαιρετικά. Αντίθετα, σε κάποιες, π.χ. στον Καναδά, ισχύουν από το 1990.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!