MUST_READNEAPINEDΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το σωστό άνοιγμα της πόρτας του αυτοκινήτου μπορεί να σώσει ζωές [video]

Εσείς πώς ανοίγετε την πόρτα στο αυτοκίνητο σας;  Την ολλανδική λαβή την έχετε ακούσει; Γνωρίζετε ότι υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο στην Καλιφόρνια και σε άλλες πόλεις του κόσμου που οι ποδηλάτες αξιώνουν σημαντικά ποσά εξαιτίας της απροσεξίας των οδηγών αυτοκινήτων, που έχει ως συνέπεια τον τραυματισμό δικυκλιστων;

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως τα πράγματα. Ένα ατύχημα «πόρτας» συμβαίνει όταν ένας οδηγός ή επιβάτης ανοίγει την πόρτα του σε έναν κινούμενο ποδηλάτη με συνέπεια τον τραυματισμό του τελευταίου.

Σύμφωνα με το Cycling UK, κατά μέσον όρο 60 άνθρωποι σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά από πόρτες αυτοκινήτων κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ολλανδική λαβή σώζει ζωές

Στην Ολλανδία, μια χώρα που η μετακίνηση με το ποδήλατο έχει εξέχουσα θέση, κάθε χρόνο σχεδόν 70.000 ποδηλάτες τραυματίζονται στους δρόμους. Αρκετοί μάλιστα από το ξαφνικό άνοιγμα της πόρτας ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου.

Για το λόγο αυτό οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο με την ονομασία Dutch Reach Project. Με το σχέδιο αυτό ενημερώθηκαν οι οδηγοί για το σωστό τρόπο ανοίγματος της πόρτας του αυτοκινήτου προκειμένου να μην προκαλούνται τραυματισμοί.

Συγκεκριμένα η «ολλανδική λαβή» θέλει τον επιβάτη να χρησιμοποιεί το «μακρινό» χέρι για να ανοίξει την πόρτα ώστε να αναγκαστεί να γυρίσει το σώμα του και να έρθει σε οπτική επαφή με το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο ο επιβάτης μπορεί να δει αν έρχεται κάποιο ποδήλατο και να αντιδράσει σωστά ώστε να μην δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις.

Η “ολλανδική λαβή” διδάσκεται και στα παιδιά και αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος της χώρας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ποδηλάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν το συγκεκριμένο σύστημα και «τρέχουν» σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών.

Ενσωματώθηκε επισήμως μάλιστα και στον Κ.Ο.Κ. της Αγγλίας, μετά την επίμονη προσπάθεια του Jeff Boulton, ενός πολίτη που έχασε τον ποδηλάτη γιο του μετά το απρόσεκτο άνοιγμα της πόρτας ενός αυτοκινήτου.

Στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος τρόπος διδάσκεται στις σχολές οδηγών και ελέγχεται από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!