NEA

Νέου τύπου καύσιμα που θα παράγονται από γάλα

Αναζητώντας ένα υποκατάστατο των υγρών καυσίμων ξεπηδούν πολλές ενδιαφέρουσες όσο και ανόητες ιδέες.

Μια ενδιαφέρουσα(;) ιδέα για την παραγωγή καυσίμων προέρχεται από μία εταιρία στο Μίσιγκαν. Η Ένωση Παραγωγών Γάλακτος του Μίσιγκαν (MMPA) ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με την Dairy Distiller, μια εταιρεία που παράγει βότκα με βάση το γάλα με την ονομασία Vodkow.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα υποπροϊόν της διαδικασίας υπερδιήθησης γνωστό ως διάλυμα γάλακτος, το οποίο περιέχει λακτόζη, ένα είδος ζάχαρης. Αυτή η λακτόζη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αιθανόλης.

Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου αξίας 41 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μίσιγκαν, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2025.

Το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται το διάλυμα γάλακτος, το οποίο περιέχει πλούσιες ποσότητες λακτόζης, και θα παράγει ετησίως έως και 2,2 εκατομμύρια γαλόνια αιθανόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή γάλακτος έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των συνολικών εκπομπών θερμοκηπίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, με τη χρήση της αιθανόλης που παράγεται από τη λακτόζη του γάλακτος, μπορεί να εξαλειφθεί ο αρνητικός αυτός αντίκτυπος και οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που αγαπούν με ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως ισχυρίζεται η αμερικάνικη εταιρία.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον για την παραγωγή καυσίμων, όπως η χρήση διάφορων τεχνολογιών απορρόφησης άνθρακα για την παραγωγή ανθρακο-μηδενικών καυσίμων. Ωστόσο, η ιδέα της παραγωγής αιθανόλης από τη λακτόζη του γάλακτος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή. Όσο και ανόητη και ανούσια;

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!