NEA

Αττική Οδός: Στα 2,5€ με τη νέα σύμβαση – Στα 3,25€ μετά την πενταετία

H νέα σύμβαση προβλέπει υψηλές ποινές για όχημα που παραμένει εγκλωβισμένο για πάνω από 24 ώρες στην Αττική Οδό, καθώς και αύξηση της τιμής του διοδίου.

Η νέα σύμβαση επαναφέρει το αρχικό σχέδιο για τη διαφοροποιημένη χρέωση κατά τις ώρες αιχμής, με αύξηση του διοδίου κατά 30% στα 3,25 ευρώ κατά τις ώρες αιχμής (7 π.μ. έως 9 π.μ. και 4 μ.μ. έως 6 μ.μ.) μετά την πρώτη πενταετία.

Η τιμή του διοδίου για τα πρώτα πέντε χρόνια της νέας σύμβασης έχει οριστεί στα 2,50 ευρώ από τα 2,80 ευρώ που ισχύουν σήμερα.

Η πρόταση επίσης αναφέρει ότι το δικαίωμα αύξησης του διοδίου προκύπτει όταν η μέση ωριαία αύξηση της κυκλοφορίας κατά τις περιόδους αιχμής είναι χαμηλότερη των 45 χιλιομέτρων ανά ώρα για τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα.

Αυτό θα ισχύει για 30 μέρες και για 6 συνεχόμενους μήνες, αποκλείοντας τους καλοκαιρινούς μήνες, σε 4 τμήματα του οδικού δικτύου, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον 3 από αυτά θα πληρούν τις προαναφερθείσες συνθήκες.

Τα τμήματα που αναφέρονται είναι το τμήμα στον κόμβο Μεταμόρφωσης και τα τμήματα των σηράγγων Βριλησσίων και Δουκίσσης Πλακεντίας, μεταξύ άλλων.

Η νέα σύμβαση εισάγει επιπλέον δύο στοιχεία. Πρώτον, την υιοθέτηση ακριβότερων διοδίων για φορτηγά οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας με μεγάλες εκπομπές ρύπων και φθηνότερων για νεότερης γενιάς οχήματα Euro6. Δεύτερον, προβλέπεται είσπραξη εσόδων ύψους 7,5% των συνολικών εσόδων της Αττικής Οδού προς όφελος του δημοσίου.

Σχετικά με τις ποινές, αναφέρεται ότι σε περίπτωση καθυστέρησης του λειτουργού του δρόμου να παρέμβει για πάνω από μία ώρα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 600.000 ευρώ.

Αναφέρεται επίσης ότι για την απομάκρυνση των οχημάτων μέσω εταιρείας οδικής βοήθειας, το πρόστιμο είναι 500.000 ευρώ ανά όχημα εάν ο χρόνος που απαιτείται είναι μεταξύ 60 και 90 λεπτών, και αυξάνεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ αν ο χρόνος είναι πάνω από 90 λεπτά.

Τέλος, αναφέρεται ότι σε περίπτωση ακραίων καιρικών συμβάντων και εγκλωβισμού οχημάτων μέσα στον αυτοκινητόδρομο, οι ποινές μπορεί να είναι υψηλές.

Για παράδειγμα, για εγκλωβισμένα οχήματα για 6 ώρες έως 24 ώρες, επιβάλλεται πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ ανά όχημα, ενώ για εγκλωβισμό οχημάτων για πάνω από 24 ώρες, η ποινή διπλασιάζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ ανά συμβάν.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!