PINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Stellantis παρουσιάζει την πλατφόρμα STLA Medium [video]

Έως και δύο εκατομμύρια οχήματα ετησίως μπορούν να κατασκευαστούν στην πλατφόρμα STLA Medium σε διάφορα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας φέτος από την Ευρώπη.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το προϊόν μόλις δύο ετών καινοτομίας χωρίς συμβιβασμούς για την παροχή καθαρής, ασφαλούς και προσιτής κινητικότητας, η οποία υποστηρίζεται από την επένδυση ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ηλεκτροκίνηση και το λογισμικό μέχρι το 2025», δήλωσε ο Carlos Tavares, CEO της Stellantis.

«Η πλατφόρμα STLA Medium καταδεικνύει τη δύναμη της παγκόσμιας τεχνικής κοινότητας της Stellantis, παρέχοντας προϊόντα που είναι υπερ-προσανατολισμένα στους πελάτες μας και αναδιατυπώνουν τις μακροχρόνιες παραδοχές των μεταφορών, καθώς οδηγούμαστε για το καθαρό μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2038».

Η STLA Medium είναι η 1η από τις 4 παγκόσμιες πλατφόρμες BEV, που παρουσιάστηκαν στην EV Day 2021, οι οποίες στηρίζουν τα μελλοντικά προϊόντα της εταιρείας και αποτελούν το κλειδί για την επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου Stellantis Dare Forward 2030.

Το οποίο συμπεριλαμβάνει την επίτευξης ενός 100% μίγματος πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) για επιβατικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη και ενός 50% μίγματος πωλήσεων BEV για επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2030.

Το Dare Forward 2030 βασίζεται στη μείωση του CO2 στο μισό μέχρι το 2030, με συγκριτική αξιολόγηση των μετρήσεων του 2021, και την επίτευξη του καθαρού μηδενισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2038, με μονοψήφιο ποσοστό αντιστάθμισης των υπόλοιπων εκπομπών.

Η πλατφόρμα STLA Medium παρέχει την καλύτερη στην κατηγορία της αυτονομία άνω των 700 χιλιομέτρων με το πακέτο Performance, ενώ το πακέτο Standard έχει ονομαστική αυτονομία άνω των 500 χιλιομέτρων (WLTP). Με ωφέλιμη ενέργεια έως 98 kWh, το STLA Medium είναι το καλύτερο στην κατηγορία του στην ενσωματωμένη ενέργεια μεταξύ των τροχών.

Η STLA Medium, η οποία χρησιμοποιεί μια ηλεκτρική αρχιτεκτονική 400 V, θα προσφέρει κορυφαία στην κατηγορία του ενεργειακή απόδοση και χρόνο φόρτισης. Ανάλογα με την εφαρμογή, η κατανάλωση μπορεί να είναι μικρότερη από 14 kWh ανά 100 km, που είναι η καλύτερη στην κατηγορία της ενεργειακής απόδοσης. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να φορτίζουν τη μπαταρία τους από το 20% στο 80% της φόρτισης σε 27 λεπτά, με ρυθμό 2,4 kWh ανά λεπτό.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα βασίζονται στο STLA Medium θα πωλούνται παγκοσμίως και θα είναι διαθέσιμα με μπροστινή κίνηση ή τετρακίνηση με εύρος ισχύος από 160 έως 285 kW.

Οι τύποι αμαξώματος θα περιλαμβάνουν επιβατικά αυτοκίνητα, crossover και SUV. Η ευελιξία του STLA Medium δίνει στους σχεδιαστές της Stellantis την ελευθερία να δημιουργήσουν οχήματα με:

  • Μεταξόνιο που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 2.700-2.900 χιλιοστών
  • Ένα συνολικό μήκος που κυμαίνεται μεταξύ 4,3-4,9 μέτρων
  • Απόσταση από το έδαφος μεγαλύτερη από 220 χιλιοστά για να εξασφαλίζεται η ικανότητα και η απόδοση εκτός δρόμου

Οι ειδικοί μηχανικοί και κατασκευαστές της Stellantis επικεντρώθηκαν στο να καταστήσουν την εγκατάσταση της υψηλής ενεργειακής πυκνότητας μπαταρίας ενός στρώματος στο εργοστάσιο συναρμολόγησης όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, μεγιστοποιώντας τον χώρο στο εσωτερικό του οχήματος και βελτιώνοντας την οδήγηση και τον χειρισμό με χαμηλό κέντρο βάρους.

Η οικογένεια πλατφορμών STLA (Small/Medium/Large/Frame) είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι μελλοντικά ασφαλής – αρθρωτή και εγγενώς ευέλικτη ως προς το μεταξόνιο, το πλάτος, την προεξοχή, το ύψος οδήγησης και το σχεδιασμό της ανάρτησης.

Οι πλατφόρμες έχουν σχεδιαστεί με πρόβλεψη για μελλοντικές χημικές μορφές μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών χωρίς νικέλιο και κοβάλτιο και μπαταριών στερεάς κατάστασης. Αυτό επιτρέπει στις μάρκες Stellantis να προσαρμόζουν τις δυνατότητες του οχήματος για την ιδανική ισορροπία κόστους και επιδόσεων.


Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!