NEA

Ποια χώρα της ΕΕ μείωσε τα τροχαία; Πώς το έκανε;

Στην Πολωνία απένειμε για πρώτη φορά το Βραβείο του Δείκτη Επιδόσεων Οδικής Ασφάλειας  για το 2023 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Η χώρα μείωσε τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 47% μεταξύ 2012 και 2022, ποσοστό που βελτιώθηκε μόνο από τη Λιθουανία, την περσινή νικήτρια. Η μέση μείωση της ΕΕ ήταν 22%.

Η θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα (ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά κάτοικο) ήταν 50 ανά εκατομμύριο στην Πολωνία πέρυσι, από 93 ανά εκατομμύριο που ήσαν το 2012.

Μάλιστα η θνησιμότητα το 2022 ήταν καλύτερη από την Ιταλία (54 ανά εκατομμύριο). Η Νορβηγία είχε τους ασφαλέστερους δρόμους στην Ευρώπη (21 ανά εκατομμύριο) ακολουθούμενη από τη Σουηδία (22 ανά εκατομμύριο).

Η ανακοίνωση συμπίπτει με τη νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε  από το ETSC, η οποία δείχνει ότι οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 4% πέρυσι, σε 20.679. Αυτός ο αριθμός εξακολουθεί να είναι 9% χαμηλότερος από ό,τι το 2019, τον τελευταίο χρόνο πριν από την πανδημία του Covid-19 αλλοίωσε δραματικά τον όγκο της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, το ETSC προειδοποιεί ότι θα χρειαζόταν μείωση κατά 17,2% από το 2019 προκειμένου να παραμείνει σε τροχιά επίτευξης του στόχου της ΕΕ και του ΟΗΕ για μείωση στο μισό του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2030.

Πως η Πολωνία μείωσε τα τροχαία:

Το ολοκληρωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 της Πολωνίας θέτει στόχους για μείωση τόσο των θανάτων όσο και των σοβαρών τραυματισμών κατά 50%.Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Ένα τετραετές πρόγραμμα για την ασφαλή οδική υποδομή μεγάλης κλίμακας.
  • Επέκταση του δικτύου κάμερας ταχύτητας και χρονικής απόστασης.
  • Αύξηση των ελέγχων επιβολής της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ κατά 19% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο μεταξύ 2010 και 2019·
  • Εισαγωγή του συστήματος «διαδρόμου έκτακτης ανάγκης» που επιτρέπει στα οχήματα έκτακτης ανάγκης να έχουν πρόσβαση σε σημεία σύγκρουσης σε αυτοκινητοδρόμους.

Η ETSC λέει ότι τα όρια ταχύτητας και οι παρατηρούμενες ταχύτητες των οχημάτων στην Πολωνία εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές. Η μέγιστη ταχύτητα των 140 km/h στους αυτοκινητόδρομους είναι η υψηλότερη στην ΕΕ με εξαίρεση τη Γερμανία.

Το ETSC χαιρέτισε την απόφαση για τον περιορισμό των υψηλότερων ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της νύχτας στις αστικές περιοχές, το οποίο αντικαταστάθηκε με ένα μόνιμο όριο 50 km/h το 2021.

Ωστόσο, το ETSC λέει ότι η Πολωνία θα πρέπει επίσης να εξετάσει τον περιορισμό των ταχυτήτων στα 30 km/h σε δρόμους που χρησιμοποιούνται από πεζοί και ποδηλάτες σε αστικές περιοχές

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!