NEAPINED

Καταργείται το χρώμιο από τα αυτοκίνητα

Το χρώμιο, ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά για τη διακόσμηση των αυτοκινήτων, κινδυνεύει να απαγορευθεί λόγω θεμάτων υγείας.

Το χρώμιο έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνο, ιδιαίτερα το εξασθενές χρωμίου που εκπέμπεται κατά τη διαδικασία επιμετάλλωσης. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία αυτή, οι αερομεταφερόμενες εκπομπές έχουν ενταθεί ως 500 φορές πιο τοξικές συγκριτικά με ενός ντίζελ.

Το εξασθενές χρώμιο ή Cr (VI) είναι μια ένωση του χρωμίου που έχει εξαιρετικά υψηλή τοξικότητα και καρκινογόνο δράση. Ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες, θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία. Στη φύση, δεν υπάρχει ελεύθερο εξασθενές χρώμιο, παρά μόνο σε ορισμένα σπάνια ορυκτά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρότεινε να απαγορευτεί η χρήση χρωμίου από το 2024, ενώ άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Καλιφόρνια, έχουν ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα.

Κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά όχι μόνο τον σχεδιασμό των αυτοκινήτων, καθώς και τη χρήση του υλικού σε άλλες καθημερινές εφαρμογές. Όπως στους νεροχύτες της κουζίνας, στα φωτιστικά και σε άλλα αντικείμενα που χρειάζονται αντοχή στη σκουριά, όπως τα συστήματα προσγείωσης των αεροπλάνων, τα αλιευτικά εργαλεία κ.α.

Λογικά, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα χρειαστεί να επανεξετάσουν τις επιλογές τους και να αναζητήσουν εναλλακτικά υλικά που θα προσδίδουν στα αυτοκίνητα μια πολυτελή εμφάνιση, χωρίς να απειλούν την υγεία των χρηστών ή του περιβάλλοντος.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!