NEAPINED

ΕΕ: Υποχρεωτικά ταχυφορτιστές στους αυτοκινητόδρομους ανά 60 χιλιόμετρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε έναν εξαιρετικά προοδευτικό νόμο που αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης σε σημεία ταχείας φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα σε όλους τους κυριότερους οδικούς άξονες της Ευρώπης.

Βάσει αυτού του νόμου, πρέπει να εγκατασταθούν μέχρι το 2025 στους αυτοκινητοδρόμους σταθμοί φόρτισης με φορτιστές ισχύος τουλάχιστον 150 kW ανά 60 χιλιόμετρα στους δρόμους. Έτσι, ώστε να διευκολύνονται τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων.

Επιπλέον, η νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις για τη διαθεσιμότητα φορτιστών βαρέως τύπου 350 kW για φορτηγά κάθε 60 χιλιόμετρα στο βασικό διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και κάθε 100 χιλιόμετρα σε άλλους μεγάλους οδικούς άξονες έως το 2025, με στόχο την πλήρη κάλυψη του δικτύου έως το 2030.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές χωρίς να απαιτείται εγγραφή σε συγκεκριμένο πάροχο. Επίσης, επιβάλλεται διαφάνεια σχετικά με την τιμολόγηση και τη διαθεσιμότητα των φορτιστών, προκειμένου να αποφεύγονται απρόοπτες επιπλοκές για τους οδηγούς.

Εκτός από την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων, η νομοθεσία καλύπτει επίσης τα οχήματα υδρογόνου, προβλέποντας μακροπρόθεσμα την πρόσβαση σε σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου για αυτοκίνητα και βαρέως τύπου φορτηγά κάθε 200 χιλιόμετρα.

Αυτή η νομοθεσία αποτελεί μέρος του προγράμματος «Fit For 55» της ΕΕ, το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.

Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά μόνο στις οδικές μεταφορές. Επεκτείνεται σε απαιτήσεις για τα αεροδρόμια, τα οποία πρέπει να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ακίνητα αεροσκάφη σε όλες τις πύλες έως το 2025 και σε απομακρυσμένες θέσεις στάθμευσης έως το 2030.

Επίσης, τα λιμάνια που εξυπηρετούν μεγάλα επιβατηγά πλοία και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) πρέπει να προσφέρουν εγκαταστάσεις φόρτισης στην ξηρά έως το 2030.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!