NEAPINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτόνομη οδήγηση: Ο δρόμος είναι μακρύς…

Παρά την εξέλιξη που έχουν γνωρίσει τα αυτόνομα οχήματα, η πλήρως αυτόνομη οδήγηση ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα.

Η πρόσφατη προσθήκη του χαρακτηριστικού της αυτόματης αλλαγής λωρίδας (ALC) στα αυτοκίνητα της Mercedes αντιπροσωπεύει ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η πολυπλοκότητα της τεχνολογίας αυτής παραμένει.

Η Mercedes προσφέρει πλέον τη δυνατότητα επιλογής του ALC στη νέα E-Class, ενσωματώνοντας το χαρακτηριστικό αυτό σε μια σειρά αυτοκινήτων που περιλαμβάνει τα μοντέλα C-Class, E-Class, S-Class και EQ που κυκλοφορούν στη Βόρεια Αμερική.

Το ALC λειτουργεί στα πλαίσια του συστήματος Active Distance Assist Distronic με Active Steering Assist. Αυτό το σύστημα επιτρέπει την αυτόματη αλλαγή λωρίδας σε ταχύτητες από 80 έως 140 χλμ/ώρα, όταν ανιχνεύει πιο αργά, προπορεύομενα οχήματα, αλλά μόνο όταν υπάρχουν σαφείς διαγραμμίσεις λωρίδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ALC λειτουργεί στο Επίπεδο 2 της αυτόνομης οδήγησης, όπου ο οδηγός διατηρεί τον έλεγχο. Η μετάβαση στο Επίπεδο 3 είναι η πραγματική πρόκληση, καθώς σε αυτό το επίπεδο το αυτοκίνητο μπορεί να αναλαμβάνει τον έλεγχο σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ωστόσο, η μετάβαση σε αυτό το επίπεδο αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη.

Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, παρότι το ALC αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη της λειτουργίας υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (LKA), δεν αποτελεί αυτόνομο σύστημα χωρίς την επιτήρηση του οδηγού.

Η πολυπλοκότητα αυτής της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις προσαρμογές που απαιτούνται στις υποδομές, την αναγκαία νομοθεσία και τις κοινωνικές αντιλήψεις, καθιστούν την πλήρως αυτόνομη οδήγηση μια σχετικά μακρινή υπόθεση. Παρόλα αυτά, η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι η τεχνολογία εξελίσσεται σταδιακά, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για μια πιο αυτονομημένη οδήγηση στο μέλλον.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!