MUST_READNEAPINEDΧΡΗΣΤΙΚΑ

Αποζημίωση οχημάτων λόγω κακοκαιρίας – Τι πρέπει να κάνω για ζημιά από λακκούβα

Αγώνα δρόμου περιμένει τους ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν την ατυχία τούτες τις ημέρες να καταστρέφεται η περιουσία τους, από την κακοκαιρία, και πρέπει τώρα να αναζητήσουν ευθύνες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Εστιάζοντας στα οχήματα που είτε παρασύρθηκαν από χειμάρρους είτε έπεσαν σε λακκούβες, που άνοιξαν εξαιτίας της κακοκαιρίας, ο δρόμος της αποζημίωσης έχει πολλές λεπτομέρειες.

Με φόντο την παρούσα κακοκαιρία, όλα ξεκινάνε, από τι κάλυψη έχει επιλέξει ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Έχεις κάλυψη ακραίων καιρικών φαινόμενων;  Αν ναι τότε τα πράγματα είναι ευκολότερα και σίγουρα θα βρεθεί η λύση για την αποζημίωση. Ας δούμε όμως τι ορίζεται η “κάλυψη από φυσικά φαινόμενα” και τι καλύπτει ακριβώς.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου για φυσικά φαινόμενα καλύπτει τις ζημιές που θα προκληθούν στο όχημα από: Πλημμύρα, καταιγίδα, Χιόνι, Χαλάζι, Ανεμοθύελλα, Σεισμό, Κατολίσθηση, Έκρηξη, ηφαιστείου, Λαίλαπα, Τσουνάμι, Καθίζηση. Για όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα, βέβαια, υπάρχουν προϋποθέσεις που διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, ότι αφού υπάρχουν οι παραπάνω καλύψεις δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την αποζημίωση. Ωστόσο, πριν από όλα αυτά πρέπει να καλέσετε την τροχαία για καταγραφή συμβάντος και να πάρετε αντίγραφο της έκθεσης. Αντίγραφο έκθεσης και από την ΕΜΥ θα είναι και αυτό απαραίτητο. Πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες που δεν επιλύονται σε μια μέρα. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία.

Το πρόβλημα είναι εάν δεν υπάρχει κάλυψη για καιρικά φαινόμενα, οπότε τα πράγματα αλλάζουν εις βάρος του ιδιοκτήτη. Διέξοδο σε αυτή την κατάσταση μπορεί να δώσει η κάλυψη για Νομική Ευθύνη, η οποία αφορά τη νομική δίωξη των υπαιτίων για την ζημιά που υπέστη το αυτοκίνητο.

Για παράδειγμα, αν πέσετε σε μια λακκούβα, που την ευθύνη έχει ο δήμος για κακοτεχνία, τότε ο νομικός σύμβουλος της ασφαλιστικής θα ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για την αποζημίωση σας.

Ας δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν πέσετε σε λακκούβα

  • Σε περίπτωση που πέσετε σε μια λακκούβα και προκληθούν υλικές ή σωματικές βλάβες, θα πρέπει άμεσα να καλέσετε την τροχαία για καταγραφή συμβάντος και να πάρετε αντίγραφο της έκθεσης.
  • Επιπλέον, άμεσα θα πρέπει να φωτογραφίσετε το αυτοκίνητο που έπεσε στην λακκούβα, τις ζημιές που έχουν γίνει καθώς και την κακοτεχνία του δρόμου. Καλό είναι αν μπορείτε να φαίνονται και διακριτικά σημεία του δρόμου, όπως η οδός.
  • Για περισσότερη παροχή βοήθειας, μπορείτε να καλέσετε τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρείας ώστε να έρθει άνθρωπος της ασφαλιστικής και να σας βοηθήσει σε όλες τις καταγραφές και τις φωτογραφίες.
  • Αν υπάρχουν μάρτυρες θα πρέπει να έχετε τα στοιχεία τους καθώς σε ένα πιθανό δικαστήριο, θα χρειαστεί να καταθέσουν.
  • Αφού τελειώσετε με τα διαδικαστικά ώστε να έχετε τα αντίστοιχα πειστήρια, ξεκινάει ο δικαστικός αγώνας της αποζημίωσης!
  • Ο δικηγόρος σας θα πρέπει να καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του φορέα που είναι αρμόδιος για το δρόμο που έγινε το ατύχημα. Αν έγινε μέσα στην πόλη, συνήθως είναι ο δήμος ή η περιφέρεια. Αν έγινε σε κάποια Εθνική Οδό, τότε πολύ πιθανόν να είναι κάποιος ιδιώτης.

Σε κάθε περίπτωση, με τις αντίστοιχες αποδείξεις όπως επίσης και τα τιμολόγια επισκευής του αυτοκινήτου, ο δικηγόρος σας θα απευθυνθεί πρώτα στον φορέα κι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα προσφύγει στα δικαστήρια.

Η μικτή ασφάλεια σε βγάζει από το αδιέξοδο

Στο ερώτημα αν υπάρχει διέξοδο που θα σε βγάλει από το αδιέξοδο των ευθυνών και των χρονοβόρων αποζημιώσεων υπάρχει απάντηση και αυτή είναι η μικτή ασφάλεια.

Η μικτή ασφάλιση είναι μια πλήρης ασφάλεια αυτοκινήτου που καλύπτει σχεδόν όλες τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο όχημά σου – εκτός των μηχανικών βλαβών.

Έτσι, αν έχετε ζημιές από ένα ατύχημα με λακκούβα, μπορείτε να αποζημιωθείτε απευθείας από τη δική σας ασφαλιστική, ενεργοποιώντας τη μικτή κάλυψη που έχετε.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!