NEA

Πως ένα αυτοκινητόδρομος μετατράπηκε σε πάρκο

Μπορεί το πράσινο να νικήσει τον θόρυβο και την ασχήμια των αυτοκινητοδρόμων; Μπορεί λέει το αμερικανικό στούντιο Nelson Byrd Woltz Landscape Architects.

Το οποίο, κάλυψε έναν αυτοκινητόδρομο έξι λωρίδων με μια τεράστια γέφυρα και πάρκο στο Χιούστον συμβολίζοντας έτσι «τον θρίαμβο του πράσινου έναντι του γκρι». 

Ονομάζεται Land Bridge and Prairie το έργο, που  είναι μέρος ενός δεκαετούς γενικού σχεδίου που ξεκίνησε το 2015 από τους Nelson Byrd Woltz Landscape Architects για την αναμόρφωση μιας περιοχής άγριας φύσης 1.464 στρεμμάτων λίγο έξω από το κέντρο του Χιούστον.

Το Land Bridge and Prairie βρίσκεται στο κέντρο του Memorial Park και συνδέει τις δύο πλευρές ενός χώρου πρασίνου που προηγουμένως είχε αποσυνδεθεί λόγω της εγκατάστασης ενός αυτοκινητόδρομου έξι λωρίδων που κατασκευάστηκε το 1955. 

Για να επιδιορθώσει το χάσμα, ο Nelson Byrd Woltz κατασκεύασε δύο σήραγγες – μήκους 400 και 560 ποδιών (121 και 171 μέτρα) – πάνω από την οδήγηση που περνά μέσα από την εκτεταμένη χερσαία γέφυρα.

Η δομή που προέκυψε καλύφθηκε στη συνέχεια σε πάνω από μισό εκατομμύριο κυβικά μέτρα χώματος για να δημιουργηθεί μια χωμάτινη βάση για χόρτα και μονοπάτια.

«Η ίδια η Land Bridge δημιουργεί δύο δυναμικές συνδέσεις μέσω του Memorial Drive που ενώνουν ξανά τη βόρεια και τη νότια πλευρά του Memorial Park, ενώ επεκτείνουν το υπάρχον δίκτυο συστημάτων μονοπατιών και παρέχουν αυξημένη συνδεσιμότητα σε όλη τη διάρκεια», δήλωσε το στούντιο.

Η γέφυρα χωρίζεται σε δύο τμήματα, ή λόφους από χώμα, με ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου εκτεθειμένο στο κέντρο.

Η κατασκευή της γέφυρας απαιτούσε συνεργασία σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών, ειδικών λιβαδιών και γεωμορφολόγων ποταμών. Τεχνικές διαχείρισης όμβριων υδάτων, όπως μια κατασκευασμένη κοίτη ρέματος, εγκαταστάθηκαν για τον μετριασμό των πλημμυρών και τη βελτίωση της ποιότητας της επεξεργασίας του νερού. 

«Το έργο δεν είναι απλώς ένας φυσικός σύνδεσμος όπως οι περισσότερες άλλες χερσαίες γέφυρες· είναι ένας σύνδεσμος όπου πολύπλοκα και πολύπλευρα συστήματα –τόσο ανθρώπινα όσο και φυσικά- έχουν συλληφθεί ολιστικά ως μέρος ενός ευρύτερου οράματος», είπε το στούντιο.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!