NEA

Τι θα κάνει η Porsche για τον ήχο των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων

Γνωστή για την ποιότητα και τον χαρακτηριστικό ήχο των αυτοκινήτων της, η Porsche βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν προσπάθησε να κατοχυρώσει τον ήχο των ηλεκτρικών οχημάτων της στην Ευρώπη.

Η σχετική αίτηση που υπέβαλε η γερμανική εταιρία για τον κατοχυρωμένο ήχο απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) λόγω έλλειψης διακριτικού χαρακτήρα.

Στην αίτησή της, η Porsche περιέγραψε τον ήχο ως «φουτουριστικό, μελωδικό και με συγκεκριμένο ρυθμό», ισχυριζόμενη ότι ήταν αρκετά διακριτικός για να συνδεθεί με τη μάρκα Porsche, συγκρίνοντάς τον με άλλους εμβληματικούς ήχους. Όπως την εναρκτήρια μελωδία της 5ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, τον ήχο του KITT από το Knight Rider ή τα φωτόσπαθα από τον Πόλεμο των Άστρων!

Ωστόσο, το EUIPO απορρίπτει την εκτίμηση αυτή, ισχυριζόμενο ότι ο ήχος δεν μπορεί να διακρίνει ένα αυτοκίνητο Porsche από άλλα οχήματα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο ήχος μοιάζει με αυτόν ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης που επιταχύνει, παρόλο που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν παράγουν αντίστοιχο ήχο.

Αυτή η απόφαση αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν διακριτικούς ηχητικούς χαρακτήρες για τα ηλεκτροκίνητα οχήματά τους.

Ο λόγος αφορά στην απουσία του παραδοσιακού ήχου του κινητήρα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κάτι που έχει αναγκάσει τις εταιρείες να αναζητήσουν νέους τρόπους για να διατηρήσουν μια αναγνωρίσιμη ακουστική ταυτότητα.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!