NEA

ΕΕ – Βρετανία: Στοπ στους δασμούς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) απευθύνει επείγουσα έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει άμεσα για να αποτρέψει την επιβολή φόρων στα ηλεκτρικά οχήματα που διακινούνται μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιανουάριο του 2024.

Εάν η Επιτροπή δεν ενεργήσει, θα επιβληθεί δασμός 10% στις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο – τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στους κατασκευαστές οχημάτων της ΕΕ 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, μειώνοντας πιθανώς την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων κατά περίπου 480.000 μονάδες, που ισοδυναμεί με την παραγωγή δύο εργοστασίων αυτοκινήτων μεσαίου μεγέθους.

Σύμφωνα με πιο περιοριστικούς «κανόνες προέλευσης» που πρόκειται να ισχύσουν από τον Ιανουάριο, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν αυτοί οι δασμοί θα είναι η προμήθεια όλων των εξαρτημάτων μπαταριών και κάποιου κρίσιμου υλικού μπαταρίας στην ΕΕ/ΗΒ. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί σήμερα.

«Η αύξηση των τιμών καταναλωτή των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών οχημάτων, την ίδια στιγμή που πρέπει να αγωνιστούμε για μερίδιο αγοράς ενόψει του σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού, δεν είναι η σωστή κίνηση – ούτε από επιχειρηματική ούτε από περιβαλλοντική σκοπιά», δήλωσε ο Luca de Meo. , Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ACEA του Ομίλου Renault. «Θα παραδώσουμε ουσιαστικά ένα κομμάτι της αγοράς σε παγκόσμιους κατασκευαστές».

«Η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίζει τη βιομηχανία της στη μηδενική μετάβαση, όπως κάνουν άλλες περιοχές – όχι να την εμποδίζει», πρόσθεσε ο de Meo. «Υπάρχει μια πολύ απλή και απλή λύση: να παρατείνετε την τρέχουσα περίοδο σταδιακής εισαγωγής για τους κανόνες μπαταρίας κατά τρία χρόνια. Καλούμε την Επιτροπή να κάνει το σωστό».

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!