NEA

Το «Αρκουδάκι» είναι ο πολιορκητικός Κριός του ισραηλινού στρατού

Το IDF Caterpillar D9, με το παρατσούκλι Doobi που στα εβραϊκά σημαινει αρκουδάκι, είναι μια τεθωρακισμένη μπουλντόζα Caterpillar D9 που χρησιμοποιείται από την ισραηλινή άμυνα (IDF). 

Το ισραηλινό θωρακισμένο CAT D9 τροποποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, τις Ισραηλινές Στρατιωτικές Βιομηχανίες και τις Ισραηλινές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες για να αυξήσει τη δυνατότητα επιβίωσης της μπουλντόζας σε εχθρικά περιβάλλοντα και να της επιτρέψει να αντέχει σε βαριές επιθέσεις, καθιστώντας την έτσι κατάλληλη για στρατιωτική χρήση μηχανικής μάχης. 

 Το IDF Caterpillar D9 λειτουργεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) Combat Engineering Corps για επιχειρήσεις πολεμικής μηχανικής και αντιτρομοκρατικής.

Το D9R, η τελευταία γενιά μπουλντόζες Caterpillar D9 στην υπηρεσία IDF, έχει ισχύ 405–410 ίππων (302–306 kW) και έλξη 71,6 μετρικών τόνων (περίπου 702 kN). Παλαιότερες γενιές, όπως οι D9L και D9N εξακολουθούν να λειτουργούν, κυρίως στις εφεδρικές δυνάμεις.  Το D9 έχει πλήρωμα δύο ατόμων: χειριστή και διοικητή.  

Η κύρια τροποποίηση του IDF είναι η εγκατάσταση ενός κιτ τεθωρακισμένων οχημάτων κατασκευής Ισραήλ που παρέχει θωράκιση στα μηχανικά συστήματα και στην καμπίνα χειριστή. 

Ο χειριστής και ο διοικητής προστατεύονται μέσα σε μια θωρακισμένη καμπίνα (“το πιλοτήριο”), με αλεξίσφαιρα παράθυρα για προστασία από βόμβες, πολυβόλα και πυρά από ελεύθερα σκοπευτές.  Το IDF ανέπτυξε επίσης και εγκατέστησε πρόσθετο τεθωρακισμένου σχισμής για την εκτροπή πυροβολημένων χειροβομβίδων (RPG).  

Η τοποθετημένη συσκευασία θωράκισης προσθέτει περίπου 15 επιπλέον τόνους (17 μικρού μήκους τόνους) στο βάρος της γραμμής παραγωγής της D9. 

Οι τροποποιημένες μπουλντόζες D9 μπορούν να εξοπλιστούν με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως πολυβόλα που λειτουργούν από το πλήρωμα, προβολείς καπνού ή εκτοξευτές χειροβομβίδων.  Η ισραηλινή θωράκιση και η ανθεκτική κατασκευή του D9 το καθιστούν αδιαπέραστο από νάρκες ξηράς, IED και μεγάλα γεμάτα κοιλιακούς.[1][2]

Το IDF χρησιμοποιεί το D9 για μια μεγάλη ποικιλία εργασιών μηχανικής μάχης, όπως χωματουργικά έργα, σκάψιμο τάφρων, τοποθέτηση φραγμάτων άμμου, οχυρώσεις οικοδόμησης, διάσωση κολλημένων, αναποδογυρισμένων ή κατεστραμμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (μαζί με το M88 Recovery Vehicle, ορυχεία), εκκαθάριση  ανατίναξη IED και εκρηκτικών, χειρισμός παγίδων εκρήξεων, εκκαθάριση εμποδίων εδάφους και άνοιγμα διαδρομών προς τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα και το πεζικό, καθώς και κατεδάφιση κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων των πυρών.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!