NEAPINED

Σειρήνες ηχούν στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τεράστιες ανησυχίες καθώς η ζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες με αποτέλεσμα τα δισεκατομμύρια επενδύσεων να μην αποσβένονται μέσα στα πλάνα.

Παρά τις μαζικές επενδύσεις στα ηλεκτρικά οχήματα (BEV), πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων συρρικνώνουν τα σχέδιά τους λόγω του υψηλού κόστους/ επιτοκίων, δημιουργώντας ανησυχίες ανάμεσα στο ισοζύγιο μεταξύ της ζήτησης και των επενδύσεων.

Ενώ οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται σταθερά, τα δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια που έχουν επενδυθεί από σχεδόν όλους τους μεγάλους κατασκευαστές ενδέχεται να μην αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τα υψηλά επιτόκια ανησυχούν τόσο τους αναλυτές της βιομηχανίας όσο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Elon Musk. «Ανησυχώ για το υψηλό περιβάλλον επιτοκίων στο οποίο βρισκόμαστε», είπε ο Musk κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη. «Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που αγοράζουν ένα αυτοκίνητο αφορά την μηνιαία δόση. Εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά ή ακόμα αυξηθούν, είναι πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο».

Η Tesla ανακοίνωσε ότι επιβραδύνει τα σχέδιά της για μια εργοστασιακή μονάδα στο Μεξικό, με τον Musk να επικαλείται την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Ταυτόχρονα, η Honda και η General Motors ακύρωσαν ένα κοινό ανάπτυξης ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επικεντρωνόταν στη δημιουργία οικονομικών ηλεκτρικών SUV. Το Honda Prologue είχε σχεδιαστεί αρχικά να είναι ένα από τα πολλά κοινά εξελιγμένα BEV μεταξύ της Honda και της General Motors.

Σε παρόμοια κίνηση, η Ford ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει σε προσωρινή επιβράδυνση της παραγωγής του F-150 Lightning. Η Ford είχε αρχικά προγραμματίσει να παράγει το ηλεκτρικό pickup με τρεις βάρδιες. Ωστόσο, τον Ιούλιο ανακοίνωσε ότι θα ανακατευθύνει τις επενδύσεις της σε επαγγελματικά και υβριδικά οχήματα και ότι το F-150 Lightning θα παράγεται μόνο με δύο βάρδιες.

Η πτώση της ζήτησης από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων έχει οδηγήσει σε απότομη μείωση των τιμών των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των BEV. Σύμφωνα με αναφορά του Reuters, οι τιμές του λιθίου έχουν σημειώσει πτώση κατά 67%, ενώ οι τιμές του κοβαλτίου έχουν μειωθεί κατά 20% το 2023, ενώ έχουν ήδη μειωθεί κατά το ήμισυ από τον Μάιο του 2022.

Οι ανησυχίες δεν περιορίζονται στους αμερικανικούς κατασκευαστές. Η Κίνα, που έχει δει τεράστια ζήτηση από την Ευρώπη για τα οικονομικά BEV, δεν αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Η κινεζική εταιρεία μπαταριών CATL ανέφερε ότι το Q3 ήταν το χαμηλότερο της φετινής χρονιάς μέχρι στιγμής, αναφέροντας πτώση της ζήτησης και αυξημένο ανταγωνισμό.

Παράλληλα, στην Ευρώπη, η Volkswagen αναθεώρησε την προοπτική της κερδοφορίας, κατηγορώντας επίσης τις αγορές σε πρώτες ύλες που είχαν δει τιμές πτώσης.

Αν και οι σειρήνες ηχούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν τα BEV καθώς οι πωλήσεις αυξάνονται σταδιακά.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά υπερέβησαν τις 300.000. Οι πωλήσεις BEV αυξήθηκαν κατά 14,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 22% στην Κίνα.

Τα ποσοστά και τα νούμερα ανεβαίνουν αλλά όχι με τους προβλεπόμενους ρυθμούς. Η μελλοντική πορεία των γρήγορων επενδύσεων στα BEV παραμένει αβέβαιη. Πρόκειται για υπερβολικές επενδύσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ή θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα; Εσείς, τι άποψη έχετε επί του θέματος;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!