NEA

Ακούστε τον κινητήρα του Koenigsegg Jesko [video]

Το Jesko, ένα hypercar ανεπανάληπτης ικανότητας, επιδεικνύει έναν κινητήρα V8 twin-turbo 5,0 λίτρων που αποδίδει 1.6022 ίππους και 1.350 Nm ροπής.

Ο ιδρυτής της Koenigsegg, ο Christian von Koenigsegg, μας οδηγεί σε έναν συναρπαστικό περίπατο μέσα από το εργοστάσιο, με έμφαση στον κινητήρα. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τη συναρμολόγηση της προηγμένης μετάδοσης που απαιτεί μια εβδομάδα εργασίας από έναν εργάτη, που μαζί με το starter και το φυγκεντρικό ζυγίζει μόλις 90 κιλά.

Ο κινητήρας του Jesko είναι ανάλογα προηγμένος. Όπως και το κιβώτιο ταχυτήτων, απαιτεί από έναν εργάτη μια εβδομάδα για την συναρμολόγηση μίας μονάδας. Η Koenigsegg στέκεται ιδιαίτερα στο νέο αυτόματο και μη σειραϊκό κιβώτιο LST (Light Speed Transmission) με τις 9 σχέσεις.

Το αναφέρει ως ένα πολύδισκο και το συγκρίνει με τα διπλόδισκα τονίζοντας πως το LST μπορεί να αλλάζει σχέση και να κατεβαίνει απευθείας π.χ. από την 7η στην 4η θέση δίχως να είναι απαραίτητος ο σειραϊκός συγχρονισμός. Σε αντίθεση με ένα DCT για supercar που ζυγίζει 140 κιλά το LST είναι στα 90.

Ο von Koenigsegg είναι ιδιαίτερα περήφανος για τα σφυρήλατα πιστόνια, καθώς έχουν το σήμα της μάρκας στο κέντρο της περιοχής καύσης. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η εταιρεία εκτυπώνει 3D το κράμα Inconel υψηλής αντοχής στη θερμότητα για τα εξαρτήματα εξαγωγής, πριν από την περίπλοκη συγκόλληση τους.

Η πρώτη δοκιμή δείχνει τον V8 να λειτουργεί με βενζίνη E85. Ο κινητήρας παράγει έναν ιδιαίτερο ήχο, με το γράφημα να δείχνει ότι αποδίδει 1.614 ίππους και 1.591 Nm, κάτι περίπου υψηλότερο από την εργοστασιακή αξιολόγηση.

Η δεύτερη δοκιμή χρησιμοποιεί καύσιμο E10 95-octane, το οποίο ο von Koenigsegg λέει ότι είναι ισοδύναμο με βενζίνη 91 οκτανίων στις ΗΠΑ. Η εταιρεία προτείνει τη χρήση βενζίνης 93 οκτανίων, με χαμηλότερη ιδιότητα βενζίνης για λόγους ασφαλούς λειτουργίας του μοτέρ. Σε αυτή τη περίπτωση ο V8 παράγει 1.289 ίππους και 1.266 Nm.

Η Koenigsegg θα κατασκευάσει μόλις 125 Jesko, και όλα έχουν ήδη βρει αγοραστές, με αρχική τιμή 2,85 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο σε έναν πελάτη στις 31 Μαΐου 2023, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή.

Η μάρκα εργάζεται επίσης πάνω στο Jesko Absolut με στόχο να ξεπεράσει τα 300 μίλια ανά ώρα (480 χλμ./ώρα). Οι υπολογιστικές προσομοιώσεις υποδηλώνουν ότι η αεροδυναμική μπορεί να επιτρέψει στο αυτοκίνητο να φτάσει τα 528 χλμ./ώρα, αλλά δεν υπάρχουν δοκιμές στον πραγματικό κόσμο.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!