MUST_READNEAPINEDΧΡΗΣΤΙΚΑ

Έπεσες σε λακκούβα; Τα βήματα για να αποζημιωθείς

Το γύρο του διαδικτύου αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης κάνει το συμβάν με οδηγό ταξί που έπεσε το όχημα του σε λακκούβα,  σε δρόμο παραπλεύρως της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Απογοητευμένος ο ίδιος από την εξέλιξη διαμαρτύρεται για την κακοτεχνία του δρόμου όπου προκάλεσε σημαντική ζημιά στο εμπρόσθιο τμήμα του ταξί, το οποίο μάλιστα ήταν και σχετικά καινούριο.

Ποιος θα αποζημιώσει τον οδηγό τόσο για τις ζημιά που υπέστη το όχημα του, όσο και για τα μεροκάματα που θα χάσει μέχρι να φτιαχτεί το αυτοκίνητο;

Δεν είναι η πρώτη φορά που προφανώς έχετε δει ή έχετε ακούσει αυτοκίνητο να παθαίνει ζημιά από τις λακκούβες που υπάρχουν διάσπαρτες ακόμα και τώρα στο περιφερειακό δίκτυο της Αττικής, παρά τις ασφαλτοστρώσεις που έχουν γίνει σε όλους σχεδόν τους κεντρικούς δρόμους. 

Κατά κανόνα για τη συντήρηση των εθνικών οδών βαρύνεται αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο. Για τη συντήρηση των επαρχιακών οδών, τα Νομαρχιακά Ταμεία.

Τέλος, για τη συντήρηση των δημοτικών και κοινοτικών δρόμων υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι και Κοινότητες στην περιφέρεια των οποίων βρίσκονται οι αντίστοιχοι δρόμοι. Ο υπόχρεος λοιπόν σε αποζημίωση καθορίζεται κάθε φορά από το είδος του δρόμου στον οποίο προκλήθηκε η ζημία.

Άρα ξέρετε σε ποιον θα απευθυνθείτε όταν το όχημά σας πάθη ζημιά από μία κακοτεχνία στον δρόμο. Προφανώς, δεν είναι μία κατάσταση που αποζημίωση θα έρθει άμεσα, αλλά αντίθετα απαιτεί κόπο και επιμονή.

Παρακάτω ακολουθούν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να ζητήσουμε αποζημίωση από τους υπεύθυνους, όπως περιγράφεται στο my insurance

  1. Καλέστε την Τροχαία προκειμένου να καταγράψει και επίσημα το συμβάν.
  2. Φωτογραφίστε την κακοτεχνία και τις ζημιές που έχετε υποστεί. Αν μπορέσετε, τραβήξτε μια φωτογραφία όπου θα φαίνεται η αιτία του ατυχήματος: η τρύπα δηλαδή στον δρόμο, τη μεγάλη λακκούβα ή τα έργα για τα οποία δεν προειδοποιούν πινακίδες σήμανσης. Καλό θα είναι επίσης να φωτογραφίσετε μια σημερινή εφημερίδα για παν ενδεχόμενο απόδειξης της ζημίας καθώς η τροχαία δεν πρόκειται να βγάλει φωτογραφίες.
  3. Ενημερωθείτε από την τροχαία ή τον δήμο σε ποιον ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος (στο δημόσιο ή σε τοπική αρχή)
  4. Ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία ώστε να αποστείλει την φροντίδα ατυχήματος για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας και να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες. Ανάλογα με την κάλυψη που έχετε κι αν έχετε πληρώσει ασφάλιστρα και για δικαστική-νομική κάλυψη, ενδέχεται η εταιρία σας να δεχθεί να αναλάβει τη δικαστική διαδικασία και την υποστήριξή σας.
  5. Αν υπάρχει τραυματισμός το ΕΚΑΒ για να επιβεβαιωθεί. Εάν απαιτείτε πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να πάρετε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη.
  6. Συνεννοηθείτε με τον δικηγόρο σας εντός 24 ορών και στείλτε εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα το οποίο θα γράφει πως επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα σας.
  7. Σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέστε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή με την απαίτηση του ποσού που αντιστοιχεί στην αποζημίωσή σας.
  8. Εάν είναι δυνατόν φροντίστε να υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο την ώρα εκείνη του ατυχήματος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να έχετε υπομονή και επιμονή όταν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, όπως ένα τροχαίο ατύχημα. Αν και η διαδικασία μπορεί να φανεί δυσκολευμένη, το αποτέλεσμα στο τέλος – η αποζημίωση που σας αξίζει – είναι σίγουρο ότι θα έρθει.

Είναι δίκαιο να αναμένουμε την υποστήριξη και την αποζημίωση όταν έχουμε ήδη καταβάλει πολλούς φόρους και δημοτικά τέλη για ένα ασφαλές και ποιοτικό οδόστρωμα. Είναι δικαίωμά μας να απαιτούμε ευθύνη από όσους έχουν το καθήκον να διατηρούν τους δρόμους μας σε καλή κατάσταση.

Η διατήρηση και η ασφάλεια των οδών αποτελούν υποχρέωση των αρμόδιων αρχών, και είναι σημαντικό να τηρούν τις υποσχέσεις τους προς τους πολίτες. Ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι ενήμερος για τα δικαιώματά του και να παλεύει για αυτά όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Ας διατηρήσουμε την επιμονή και την υπομονή μας, προασπίζοντας τα δικαιώματά μας για ένα ασφαλές και δίκαιο περιβάλλον κυκλοφορίας.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!