NEAPINED

Που βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στο πλανήτη

Η καλδέρα Μακ Ντέρμιτ διαθέτει πάνω από 100 εκατομμύρια τόνους λιθίου, ξεπερνώντας σημαντικά τα αποθέματα σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στη Βολιβία.

Με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο, η περιοχή αυτή κρύβει το κλειδί για το μέλλον της ενέργειας. Ενώ ο σημερινός κόσμος εξαρτάται από τους υδρογονάνθρακες και το πετρέλαιο, ο μελλοντικός θα επηρεαστεί με τα ηλεκτρόνια και τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η καλδέρα Μακ Ντέρμιτ, η έρημη περιοχή μεταξύ Νεβάδας και Ορεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί πλέον τον πυρήνα της παγκόσμιας βιομηχανίας λιθίου. Οι επιστήμονες που μελετούν την περιοχή επιβεβαιώνουν ότι το λίθιο υπάρχει παντού, όπου και να κοιτάξεις στον σχηματισμό αυτόν, σύμφωνα με το περιοδικό Science.

Η αυξανόμενη ανάγκη για λιθίο, που αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.000 τόνους ετησίως έως το 2030, καθιστά την καλδέρα Μακ Ντέρμιτ κρίσιμη για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου. Το μαλακό στερεό αργυρόλευκο μέταλλο είναι απαραίτητο για τα κινητά τηλέφωνα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Ωστόσο, η κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά λιθίου δημιουργεί ανησυχίες. Αν και η Κίνα διαθέτει λιγότερο από το 7% των παγκόσμιων αποθεμάτων, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και προμηθευτής λιθίου, καλύπτοντας το 70% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Δύση, αντιμετωπίζοντας αυξανόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό, επιδιώκει να διασφαλίσει την αυτάρκεια στις πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες Lithium America και Jindalee Lithium έχουν ήδη αναλάβει την εξόρυξη λιθίου στην Καλδέρα Μακ Ντέρμιτ.

Η εταιρεία Lithium Americas σχεδιάζει να εξορύξει 40.000 τόνους λιθίου ετησίως, με τη General Motors να κατέχει τον έλεγχο του ορυχείου για την πρώτη δεκαετία, επιδιώκοντας να ανταγωνιστεί τις κινεζικές εταιρείες στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η εξόρυξη λιθίου στην Καλδέρα Μακ Ντέρμιτ αναδεικνύεται έτσι ως στρατηγική κίνηση για την ενεργειακή εξέλιξη και το μέλλον της ηλεκτροκίνησης.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!