NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ford κατασκευάζει εξαρτήματα με υλικά από ελαιόδεντρα

Η εποχή της καινοτομίας στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει φέρει νέες ιδέες και προσεγγίσεις για την παραγωγή πιο βιώσιμων οχημάτων.

Σε αυτό το πνεύμα, η Ford ανακοίνωσε τη χρήση άχρηστων φύλλων από τη συγκομιδή της ελιάς για την κατασκευή εξαρτημάτων στα αυτοκίνητά της, ένα οικολογικό βήμα προς τη μείωση της χρήσης πλαστικού και της ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, επιμέρους εξαρτήματα του μελλοντικού σας Ford θα μπορούσαν να κατασκευάζονται από τα κλαδιά και τα φύλλα των ελαιόδεντρων που συλλέγονται κατά τη συγκομιδή της ελιάς.

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος COMPOlive, το οποίο αποσκοπεί στην περιβαλλοντική αλλαγή στην ελαιοπαραγωγή, ενθαρρύνοντας τη χρήση βιοσύνθετων υλικών και υποστηρίζοντας την κυκλική οικονομία.

Τα ελαιόδεντρα, γνωστά για τον καρπό τους που χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε διάφορες μορφές, αποτελούν πλέον πηγή εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα. Η χρήση αυτών των καταλοίπων από τη συγκομιδή της ελιάς υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τη χρήση πλαστικού στα οχήματα, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.

Οι μηχανικοί της Ford πραγματοποίησαν επιτυχημένες δοκιμές, κατασκευάζοντας πρωτότυπα υποπόδια και εξαρτήματα του χώρου αποσκευών από τα κατάλοιπα της ελιάς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εξαρτήματα αυτά είναι όχι μόνο ανθεκτικά αλλά και εξαιρετικά λειτουργικά. Με την επιτυχία αυτή, η Ford εξετάζει τη δυνατότητα μαζικής χρήσης αυτής της τεχνολογίας στα επόμενα ηλεκτρικά της οχήματα.

Τα κατάλοιπα για τη δοκιμή προήλθαν από ελαιώνες στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, την περιοχή με την υψηλότερη παραγωγή ελαιόλαδου στον κόσμο.

Οι μηχανικοί στην Κολωνία της Γερμανίας χρησιμοποίησαν έξυπνη τεχνολογία προσομοίωσης για να δοκιμάσουν την ποιότητα και την ανθεκτικότητα των ελαιοδεντρικών υλικών, ενώ η παραγωγή των εξαρτημάτων πραγματοποιήθηκε με ανακυκλωμένο πλαστικό πολυπροπυλενίου.

Το πρόγραμμα COMPOlive, παρά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, επέτυχε τους στόχους του, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Η Ford, μαζί με τους εταίρους της, συνεχίζει την πορεία προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον στον χώρο των μεταφορών, δεσμευμένη στην οικοδόμηση ενός κόσμου όπου η κινητικότητα συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!