NEA

Οι κίνδυνοι που κρύβει η χειμερινή οδήγηση και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί κρύο να μην κάνει στην Ελλάδα… όπως μαρτυρά το τραγούδι των Λοκομόντο, ωστόσο οι κίνδυνοι οδήγησης το χειμώνα πάντα θα παραμονεύουν εκεί έξω.

Ασχέτως αν μένει κάποιος στην ορεινή χώρα ή στα αστικά κέντρα. Στο Caroto, σας παρουσιάζουμε τους κινδύνους που πρέπει να αποφύγετε για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Σίγουρα η πρόληψη, που συνεπάγεται γνώση της κατάστασης είναι αυτή που θα σας βγάλει ατσαλάκωτους και τον χειμώνα.

Χειμερινοί κίνδυνοι οδήγησης που σίγουρα θέλετε να αποφύγετε

Για να παραμείνουν ασφαλείς, οι οδηγοί πρέπει να κατανοήσουμε τους μοναδικούς κινδύνους της χειμερινής οδήγησης και πώς να τους αποφύγουν.

Πάγος στο δρόμο: Ο πάγος είναι ο νούμερο 1 κίνδυνος κατά την οδήγηση τον χειμώνα γιατί δύσκολα τον βλέπεις και όταν τον δεις… δύσκολα θα κρατήσεις το όχημα στο δρόμο, αν τον πατήσεις. Εμφανίζεται όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος από βροχή, έχει λιωμένο χιόνι κλπ και φυσικά η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν. Ο πάγος μπορεί να παραμείνει στο δρόμο ακόμα και όταν ο αέρας ανεβαίνει από το μηδέν, επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί η επιφάνεια.

Είναι ο περίφημος μαύρος πάγος. Γνωστός και ως black-ice, o μαύρος πάγος ονομάζεται έτσι επειδή δεν φαίνεται και δεν ξεχωρίζει από το μαύρο της ασφάλτου. Ουσιαστικά είναι νερό που έχει καλύψει το οδόστρωμα και έχει παγώσει σαν ένα λεπτό φιλμ που μετατρέπει την επιφάνεια του δρόμου σε πίστα πατινάζ (χειρότερα και από την περίπτωση γλίτσας).

Κακή ορατότητα: Αυτός ο χειμερινός κίνδυνος οδήγησης συχνά έχει να κάνει περισσότερο με την κατάσταση του οχήματός σας παρά με το δρόμο. Φυσικά, είναι δύσκολο να το δεις όταν οδηγείς σε χιονοθύελλα ή όταν διερχόμενα αυτοκίνητα ρίχνουν χιόνι ή και νερό στο παρμπρίζ σου. Ωστόσο, η ορατότητα του οδηγού μπορεί επίσης να διακυβευτεί από έναν κακό σύστημα θέρμανσης (κλιματισμός) του αυτοκινήτου. 

Χαμηλό πέλμα και πίεση ελαστικού: Ο κρύος αέρας μειώνει την πίεση του αέρα στα ελαστικά σας, πράγμα που σημαίνει ότι τα ελαστικά που φουσκώνουν σωστά τους θερμότερους μήνες μπορεί να μην έχουν αρκετό αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για να διασφαλιστεί η σωστή πίεση, οι ειδικοί στην ασφάλεια αυτοκινήτων συνιστούν να το ελέγχετε πιο συχνά όταν ο καιρός είναι κρύος.

Βλάβη μπαταρίας: Αυτός ο χειμερινός κίνδυνος οδήγησης έχει να κάνει περισσότερο με την αδυναμία οδήγησης παρά με τις συνθήκες του δρόμου που καθιστούν ανασφαλές την οδήγηση. Ο κρύος καιρός καθιστά πιο δύσκολο για τις μπαταρίες να παρέχουν αρκετή φόρτιση για να ξεκινήσουν οι κινητήρες των αυτοκινήτων. Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερη φόρτιση χρειάζεται. Αρα ελέγχουμε την μπαταρία σε κάθε περίπτωση.

Ψυχρές Θερμοκρασίες: Ο κρύος καιρός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο εσάς καθώς και το αυτοκίνητό σας, και υπάρχουν πολλοί τρόποι, εκτός από μια νεκρή μπαταρία, που μπορείτε να κολλήσετε σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ειδικοί στην ασφάλεια αυτοκινήτων συνιστούν να διατηρείτε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης στο αυτοκίνητό σας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει κουβέρτες, στεγνά ρούχα, φακό, φωτοβολίδες, νερό και σνακ. (Θυμόμαστε τι έγινε στην Αττική Οδό)

Αλάτι στο δρόμο: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται το αλάτι ως χειμερινό κίνδυνο οδήγησης. Ωστόσο, ενώ είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση του χιονιού και του πάγου από τις επιφάνειες του δρόμου, η διαβρωτική του φύση μπορεί να βλάψει το εξωτερικό του αυτοκινήτου σας, συμπεριλαμβανομένου του οχήματος. Αρα μετά από επίσκεψη μας σε ένα χιονοδρομικό καλό είναι ένα καλό πλύσιμο του αυτοκινήτου.

Προετοιμασία του αυτοκινήτου σας για τους χειμερινούς κινδύνους οδήγησης

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας να λειτουργεί με ασφάλεια σε κρύο καιρό πριν πέσει η πρώτη νιφάδα χιονιού. Αυτό περιλαμβάνει τα εξής:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα φρένα, ο κλιματισμός, το σύστημα εξάτμισης και τα φώτα λειτουργούν όπως θα έπρεπε.
  • Ελέγξτε τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων και αντικαταστήστε τα, εάν χρειάζεται.
  • Επιθεωρήστε τα ελαστικά σας για χαμηλή φθορά πέλματος, ρωγμές στα πλευρικά τοιχώματα και άλλα πιθανά προβλήματα.
  • Κρατήστε ένα σετ αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημά σας καθ’ όλη τη χειμερινή οδήγηση
  • Πάρτε μια αλλαγή λαδιών και μεταβείτε σε λάδι κατασκευασμένο για κρύες καιρικές συνθήκες.
  • Ελέγξτε την ηλικία της μπαταρίας σας. Καθαρίστε τις συνδέσεις και βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια είναι σφιχτά.
  • Γεμίστε το ψυγείο σας με ένα μείγμα 50:50 αντιψυκτικού και νερού.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!