NEA

Προσοχή στους απρόσεχτους οδηγούς – 1 στους 3 στέλνει τεξτάρει ενώ οδηγεί

Έχετε συναντήσει ποτέ κανέναν που να λέει ότι είναι κακός οδηγός; Ξεκάθαρα όχι. Αυτό δεν χρειάζεται να μας το αποδείξει κάποια έρευνα, αλλά η συναναστροφή με το περιβάλλον μας. «Ολοι γεννηθήκαμε… σβέλτοι οδηγοί και τα ξέρουμε όλα γύρω από την οδήγηση»…

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αυτόν που θα πει ότι δεν είμαι καλός οδηγός και προσέχω όταν οδηγώ. Γιατί; Επειδή εφαρμόζει μια από τις βασικές αρχές της ασφαλούς οδήγησης, που δεν άλλη από την αμυντική οδήγηση.

Βέβαια, πολλοί μπερδεύουν την ικανότητα που πράγματι έχουν να οδηγήσουν γρήγορα (χωρίς φόβο) και την ικανότητα να οδηγήσουν με ασφάλεια. Τι να την κάνεις αυτή την ικανότητα ή και άλλες δεξιότητες, όταν στέλνεις μηνύματα όταν οδηγείς, όταν προσπερνάς δεξιά κλπ.

Στο μεταξύ προφανώς και η υπάρχουν κακοί οδηγοί εκεί έξω. Άλλωστε πως δικαιολογείται ότι Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν σε τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι συγκρούσεις αφήνουν 20 εκατομμύρια έως 50 εκατομμύρια αυτοκινητιστές τραυματίες ή ανάπηρους.

Εμείς αλιεύσαμε από διεθνείς πηγές τα σημάδια που καθιστούν τους οδηγούς επικίνδυνους.

1) Προσέχεις στο δρόμο;

Αν δεν είσαι προσεκτικός, μπορεί να είσαι κακός οδηγός. Τι σημαίνει αυτό; ότι «το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να έχει το 100% της προσοχής σας, ειδικά σε αυτό το τρελό περιβάλλον στο οποίο οδηγούμε καθημερινά», λέει ο Mike McGovern, επικεφαλής εκπαιδευτής στο Bondurant High Performance Driving School στο Chandler της Αριζόνα.

«Είσαι καλός οδηγός εάν ακολουθείς τους κανόνες :  φοράς τη ζώνη ασφαλείας σου, δεν τρέχεις  δεν πίνεις δεν μιλάς στο τηλέφωνο ενώ οδηγείς. Επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στη διαχείριση του οχήματός σου». Σε έρευνα της Cambridge Mobile Telematics, σχεδόν το ένα τρίτο των οδηγών παραδέχονται ότι στέλνουν μηνύματα και οδηγούν.

2) Δείτε πώς αντιδρούν οι άλλοι οδηγοί σε εσάς.

Αν κορνάρουν ή σου δείχνουν την παλάμη τους… τότε το πιθανότερο είναι ότι είσαι κακός οδηγός. Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι: Έχετε κάνει μερικά ατυχήματα; Ο Τζεφ Γουέστοβερ, ιδιοκτήτης της Σχολής Οδήγησης 911 στο Λέικγουντ της Ουάσιγκτον, λέει ότι οι κακοί οδηγοί είναι απορριπτικοί για τα ατυχήματα τους.

«Λένε, λοιπόν, έχω πάθει τρία ατυχήματα, αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν δικό μου λάθος», λέει. Οι περισσότεροι ερευνητές σύγκρουσης θα σας πουν ότι σχεδόν όλα τα ατυχήματα μπορούν να αποφευχθούν με αμυντικές συνήθειες οδήγησης, όπως τονίζει.

Πώς να γίνετε καλύτερος οδηγός

Δεν χρειάζεται να μείνεις για πάντα κακός οδηγός, λένε οι ειδικοί. Μπορείτε να υιοθετήσετε ορισμένες ασφαλείς συνήθειες οδήγησης. Αυτές είναι:

  • Οδηγείται κρατώντας  μια ασφαλή απόσταση.
  • Ελέγχετε τους καθρέφτες σας κάθε πέντε έως επτά δευτερόλεπτα.
  • Χρησιμοποιήστε τα φλας σας όταν αλλάζετε λωρίδα και στρίβετε.
  • «Οι καλοί οδηγοί είναι συνειδητοποιημένοι και ευέλικτοι», λέει ο Jamie Deaton, εκτελεστικός συντάκτης του U.S. News Best Cars. “Προσέχουν τι συμβαίνει και προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα. Είναι ευγενικοί και προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα λίγο πιο εύκολα για τους άλλους οδηγούς, όπως η μετακίνηση τους, ώστε κάποιος να μπορεί να αλλάξει λωρίδα».
  • Να είστε αμυντικός οδηγός: Οι καλοί οδηγοί είναι επίσης αμυντικοί. «Η αποφυγή ατυχημάτων δεν είναι μόνο κρίσιμη για τον τερματισμό, αλλά και ένας τρόπος για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», λέει ο Charlie Kimball, οδηγός IndyCar. Το να μπορείς να διαβάζεις με ακρίβεια τις καταστάσεις και τις προσωπικότητες άλλων οδηγών μπορεί να σε κρατήσει μακριά από προβλήματα, λέει.

Τι σημαίνει αμυντική οδήγηση:
Η αμυντική οδήγηση σημαίνει ότι αναμένετε ασταθείς οδηγούς ή επικίνδυνες συνθήκες και λαμβάνετε προληπτικά μέτρα για να παραμείνετε ασφαλείς. Δεν μπορείτε να ελέγξετε αυτές τις συνθήκες, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!