NEAPINED

Stellantis: Ποιά μεγάλα ηλεκτρικά ετοιμάζει με αυτονομία 800 χλμ.

Η Stellantis ετοιμάζεται να φέρει την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία με την παρουσίαση 8 νέων ηλεκτρικών μοντέλων μεταξύ 2024 και 2026, όλα βασισμένα στην πρωτοποριακή πλατφόρμα STLA Large.

Αυτή είναι η πρώτη ηλεκτρική αρχιτεκτονική400V/ 800 V που θα αποτελέσει τη βάση για μια ποικίλη γκάμα οχημάτων, που θα εκτείνεται από μοντέλα crossover και SUV με μήκος από 4,7 έως 5,1 μέτρα.

Αρχικά, η πλατφόρμα STLA Large θα κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, με εξέχουσα θέση στα μοντέλα Dodge και Jeep.

Θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για ένα μοντέλα από την Dodge και τη Jeep, που θεωρείται ότι είναι το Charger και το Wagoneer S, το τελευταίο από τα οποία έχει πλέον επιβεβαιωθεί ως παγκόσμιο μοντέλο.

Ωστόσο, τα πλάνα είναι να επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλες μάρκες της Stellantis, όπως η Alfa Romeo, η Chrysler, η Maserati και άλλες. Σύμφωνα με τη Stellantis, αυτά τα μεγάλα μοντέλα πλήρους θα βασίζονται στην πλατφόρμα STLA Large και θα ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις βασικές απαιτήσεις των πελατών σε βασικές παγκόσμιες αγορές.

Έτσι, η Alfa Romeo θα χρησιμοποιήσει την STLA Large για ένα κορυφαίο πολυτελές SUV (την Castello) που θα αντιμετωπίσει την BMW iX  και τον πλήρως ηλεκτρικό διάδοχο της Giulia. Η Maserati πρόκειται να λανσάρει τον EV αντικαταστάτη της Levante. Όλα αυτά μέσα στην επόμενη διετία, έως το 2026.

Για να ενισχυθεί η ευελιξία της, η πλατφόρμα STLA Large θα εφαρμοστεί σε διάφορα εργοστάσια παραγωγής σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η Stellantis στοχεύει να προσφέρει ευελιξία με δύο διαφορετικές αρχιτεκτονικές BEV: μια στα 400 V και μια στα 800 V. Αυτές οι διαμορφώσεις έχουν σχεδιαστεί για να επιτύχουν μια εντυπωσιακή αυτονομία 800 χιλιομέτρων, καλύπτοντας τις εξελισσόμενες ανάγκες των λάτρεις των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Stellantis δεν περιορίζει τις προσπάθειές της για ηλεκτροκίνηση μόνο στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV). Εκτός από τις εκδόσεις BEV, η πλατφόρμα STLA Large θα είναι επίσης διαθέσιμη σε επιλογές πολλαπλών επιλογών, που περιλαμβάνουν υβριδικούς κινητήρες και plug-in κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αυτή η στρατηγική προσέγγιση διασφαλίζει ότι η Stellantis θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της μετάβασης της βιομηχανίας στην ηλεκτρική κινητικότητα.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ηλεκτροκίνησης, η Stellantis επενδύει πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία.

Ο απώτερος στόχος είναι να επιτευχθεί το 100% των πωλήσεων ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη και το 50% του ηλεκτρικού μείγματος για τα αυτοκίνητα και τα ελαφρά φορτηγά στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2030.

Αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ περιλαμβάνει την εξασφάλιση περίπου 400 GWh χωρητικότητας μπαταριών, με τη συμβολή έξι εργοστασίων κατασκευής μπαταριών που βρίσκονται σε στρατηγική θέση στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!