NEAPINED

Η κινεζική κυβέρνηση το παραδέχεται: Έχουμε υπερβολικά πολλούς κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας παραδέχθηκε ότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, ιδίως στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, έχει γνωρίσει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Σε απάντηση, υπόσχεται να εφαρμόσει «ισχυρά μέτρα».

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, βασικοί ανταγωνιστές στην αγορά αυτοκινήτου, έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν την ταχεία επέκταση του ασιατικού γίγαντα και συγκεκριμένα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, οδηγώντας στην εφαρμογή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) στις ΗΠΑ και στο ενδεχόμενο η ΕΕ να εξετάσει τη διερεύνηση των κινεζικών εισαγωγών για πιθανές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Αυτές οι προσπάθειες επιβράδυνσης της κινεζικής ανταγωνιστικότητας προκάλεσαν την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε μέτρα όπως η απαγόρευση των εξαγωγών ορισμένων τύπων γραφίτη και σπάνιων γαιών, στοιχείων ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων.

Ωστόσο, οι επιπλοκές που προκύπτουν από την επέκταση της Κίνας στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων δεν επηρεάζουν μόνο τους ξένους ανταγωνιστές της, αλλά δημιουργούν και εσωτερικά προβλήματα στην κινεζική βιομηχανία.

Ο Xin Guobin, υφυπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών, αναγνώρισε ότι υπάρχει μειωμένη ζήτηση από τους καταναλωτές εκτός της Κίνας. Σε απάντηση, η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει μέτρα για να ελέγξει τον “τυφλό” πολλαπλασιασμό των εταιριών κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

Εγχώριος πόλεμος τιμών

Ο Xin Guobin υπογραμμίζει την παρουσία «άτακτης ανταγωνιστικής συμπεριφοράς» σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με τη Δύση. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανή υπερκατασκευή εργοστασίων ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, συγκρίνοντας τη στρατηγική αυτή με προηγούμενες περιπτώσεις σε τομείς όπως ο χάλυβας και τα ηλιακά πάνελ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Xin Guobin επικρίνει τον ξένο προστατευτισμό και την κατάχρηση των μηχανισμών εμπορικών διαφορών, αντανακλώντας τις ανησυχίες του Πεκίνου για τις έρευνες της ΕΕ και τους αμερικανικούς περιορισμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Παρά τον κορεσμό της αγοράς και την εύκολη πρόσβαση σε γενναιόδωρα τραπεζικά δάνεια που διευκολύνουν τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα κατά της πίεσης των τιμών στη βιομηχανία. Αναμένεται ότι η κινεζική κυβέρνηση θα λάβει μέτρα στο μέλλον για την αντιμετώπιση αυτών των εγχώριων προκλήσεων.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!