PINEDΔΟΚΙΜΕΣ

Mercedes-Benz GLA 200 [mini test]

Το μικρότερο SUV της γερμανικής φίρμας περνά από ένα διακριτικό facelift και συνεχίζει απτόητο την πορεία του.

Κάθε φορά που βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι μιας Mercedes νιώθεις ότι συμμετέχεις μιας ιστορίας που από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα αυτοκινητιστικά δρώμενα.

Το 1924 η  Mercedes-Benz έφερε σε κυκλοφορία το πρώτο παγκοσμίως αυτοκίνητο με φρένα και στους τέσσερις τροχούς, ενώ ήταν και η  πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που καθιέρωσε τις δοκιμές πρόσκρουσης (crash tests). Προς τι η ιστορική αναδρομή θα πείτε. Ωστόσο, έχει τη σημασία της, ειδικά ετούτη την εποχή που τα αυτοκίνητα έχουν κάνει άλματα στο πεδίο της ασφάλειας.

Φτάνοντας στο σήμερα και στην GLA 200, η οποία αποτελεί και το  μικρότερο SUV της γερμανικής φίρμας, αισθάνεσαι ότι το DNA της φίρμας αποτυπώνεται σε κάθε λεπτομέρεια.

Και πως να μην είναι το παρελθόν παρόν…όταν το  τριάκτινο αστέρι, σύμβολο της Mercedes, το έχει εμπνευστεί ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ και  συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Μάλιστα αυτό υιοθετήθηκε το 1909 και φιγουράρει στο μπροστινό μέρος των Mercedes από το 1910 και μετά.

Επί της GLA, εξωτερικά το ανανεωμένο μοντέλο ξεχωρίζει από τη νέα μάσκα, τους ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες όπως και για  τα νέα φωτιστικά της σώματα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια διακριτική ανανέωση που δεν ρίχνει μαύρη πέτρα στις προηγούμενες εκδόσεις. Και πως να το κάνει αφού η συνταγή ήταν επιτυχημένη.

Ωστόσο, η  ανανεωμένη Mercedes GLA 200 φέρει ουσιαστικές πινελιές εκσυγχρονισμού, που κάνουν τη ζωή του οδηγού και των επιβατών ασφαλέστερη και άνετη. Προς επίρρωση τούτου και η προσθήκη των προβολέων LED High Performance που ανήκουν στο βασικό πακέτο του πλούσιου εξοπλισμού της.

Παραμένοντας στο πεδίο των νέων στοιχείων που πλαισιώνουν την ανανεωμένη Mercedes GLA, χρηστικές και εντυπωσιακές είναι και οι δύο οθόνες των 10,25 ιντσών που κοσμούν ένα ενιαίο πάνελ στο ταμπλό. Δεν είναι πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο σύστημα MBUX, αλλά κάθε φορά δεν μπορείς να μην εκθειάσεις τη λειτουργία του. Όταν φυσικά εξοικειωθείς και μάθεις το δαιδαλώδες μενού.

Αναλυτικότερα, το εσωτερικό της Mercedes GLA 200  διακρίνεται για τον πολυτελή χαρακτήρα του, με το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι να δεσπόζει, τόσο για την πολύ-λειτουργικότητα, όσο και την βίντατζ, θα έλεγε κανείς σχεδίαση του με τη χοντρή στεφάνη. Το δέρμα παντρεύεται με το εκείνο στις επενδύσεις των καθισμάτων, ενώ τα μαλακά υλικά στο ταμπλό σφραγίζουν την ποιοτική ανωτερότητα του κατασκευαστή.

Σε κάθε περίπτωση ο οδηγός και επιβάτες θα βολευτούν στα άνετα καθίσματα της Mercedes GLA, η οποία υπόσχεται να τους προσφέρει μια άνετη μετακίνηση. Θα μου πείτε, όλα ωραία τα βρίσκεις στην Mercedes; Όλα είναι όπως πρέπει να είναι σε ένα αυτοκίνητο που θέλει να είναι ηγέτης στην κατηγορία του. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα νέα καλούδια τόσο χρηστικά. Για παράδειγμα, οι διακόπτες αφής στο τιμόνι εξακολουθούν να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη…

Περνώντας στην καρδιά της Mercedes GLA 200, αυτή αποτελείται από τον  turbo τετρακύλινδρο κινητήρα των 1.332 κυβικών που αποδίδει 163 ίππους. Μάλιστα αυτός  συνεργάζεται με ένα ήπια υβριδικό σύνολο μίζας/ γεννήτριας με περιστασιακή πρόσθετη ισχύς ενός μικρού ηλεκτροκινητήρα 10 kW. Στην πράξη ο οδηγός απολαμβάνει ροπή  250 Nm και επιδόσεις ικανοποιητικές για τον χαρακτήρα του οχήματος.

Η μετάδοση γίνεται στους εμπρόσθιους τροχούς μέσα από το αυτόματο κιβώτιο των 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη. Οι επιδόσεις όπως αναφέρει το εργοστάσιο κάνουν λόγο για επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 8,7 δλ. και τελική ταχύτητα στα 210 χλμ./ώρα. Καθόλου άσχημα θα πει κανείς και δεν θα έχει άδικο. Βέβαια, πάντα υπάρχει το ανικανοποίητο… του οδηγού, που πάντα θα αναζητά όλο και περισσότερη ισχύ στο δεξί πόδι.

Στην πράξη η Mercedes GLA 200 ταξιδεύει ως μία γνήσια Mercedes. Υψηλού επιπέδου άνεση, απουσία εξωτερικών θορύβων, ανάρτηση οδοστρωτήρας και φυσικά εξαιρετική οδική συμπεριφορά. Σε καμία συνθήκη ο οδηγός δεν θα νιώθει ανασφάλεια και φόβο. Μάλιστα μέσα από το μενού Dynamic ο οδηγός της θα μπορεί να επιλέξει τέσσερα προγράμματα οδήγησης (Comfort, Eco, Sport και Individual), κάτι που θα εκτιμηθεί τόσο από τον ήσυχο… αλλά και ανήσυχο χρήστη της.

Το αυτόματο κιβώτιο 7G-DCT κάνει υπερωρίες αλλάζοντας χωρίς δισταγμό και στο σωστό timing τις ταχύτητες, ενώ για τους σπορ οδηγούς, τα μικρά αλλά και βολικά paddles θα δώσουν μια άλλη νότα στην οδήγηση. Αντίστοιχα εξαιρετική είναι και η λειτουργία του συστήματος πέδησης, που βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας. Με τιμή εκκίνησης τα 47.999 ευρώ δεν νομίζω ότι ο ευτυχής κάτοχος της θα ασχοληθεί με την κατανάλωση της GLA 200, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι και σε αυτό το πεδίο το γερμανικό μοντέλο τα καταφέρνει καλά, αφού για κάθε 100 χλμ. απαιτεί κατά μέσο όρο περίπου 8 λίτρα.

Εν’ κατακλείδι η Mercedes GLA 200 εξακολουθεί να είναι η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή στα premium SUV και παρά την υψηλή της τιμή που αντισταθμίζεται από τον υπερπλήρη εξοπλισμό. Άλλωστε, οι τιμές των νέων μοντέλων έχουν ξεφύγει εντελώς αφού ακόμη και πιο ταπεινά SUV κοστίζουν κοντά στο «τριαντάρι». Και προφανώς όταν είσαι λάτρης της φίρμας δεν νομίζω ότι η ως άνω τιμή πώλησης θα σταθεί εμπόδιο στην αγορά ενός SUV με το αστέρι στο καπό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά   Mercedes GLA 200
Κινητήρας / ηλεκτροκινητήραςτετρακύλινδρος βενζίνης, 1.332 cc
Ισχύς, Ροπή / Ισχύς ροπήΙσχύς: 163 PS / 5.500 rpm
Ροπή: 250 Nm / 1.620-4.000 rpm
 Ισχύς163 ίπποι
0-100, Τελική0-100 km/h: 8,7 sec
Κατανάλωση εργοστασιακή / δοκιμής6,0-5,7 l/100 km – 8,0 l/100 km
Εκπομπή CO2 137-130 gr/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ)4.410/1.834/1.611 mm
Χώρος αποσκευών435-1.430 λίτρα
Τιμή πώλησης έκδοσης δοκιμής47.990 ευρώ
Φωτογραφίες: Κώστας Χαλκιαδάκης

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!