NEA

Γιατί θα εκτοξευτεί το κόστος επισκευής των ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως;

Στα ύψη θα φτάσει το κόστος επισκευής των ηλεκτρικών οχημάτων, απόρροια της έλλειψης τεχνικών και ανεξάρτητων συνεργείων επισκευής ικανών να επισκευάζουν EV, όπως τονίζεται σε ειδικό θέμα στο Reuters.

Από το Μιλάνο στη Μελβούρνη έως το Μαλιμπού, οργανισμοί εκπαίδευσης τεχνικών, πάροχοι εγγύησης και επισκευαστές λένε ότι τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής θα είναι ζωτικής σημασίας για να γίνουν τα EV προσιτά, επειδή είναι πολύ φθηνότερα από τους αντιπροσώπους franchise.

Και κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας των εργαζομένων στα συνεργεία 

Πολλοί ιδιοκτήτες συνεργείων κάνουν λόγο για τεράστιο κόστος εκπαίδευσης και εξοπλισμού για τα ηλεκτρικά οχήματα και την ίδια στιγμή εστιάζουν στους κινδύνους που κρύβονται. Με συστήματα 400 και 800 volt για την επισκευή, αυτά  θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία σε απρόσεκτους ή μη εκπαιδευμένους τεχνικούς.

Μαζί με τους κινδύνους ηλεκτροπληξίας, πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο κίνδυνος πυρκαγιών ηλεκτρικών οχημάτων – οι οποίες είναι εμφανώς δύσκολο να σβήσουν.

Ο Roberto Petrilli, 60 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός ανεξάρτητου συνεργείου επισκευής στο Μιλάνο, διστάζει να ξοδέψει 30.000 ευρώ για τον απαραίτητο εξοπλισμό, όταν οι πωλήσεις EV στην Ιταλία είναι ακόμα χαμηλές και το δίκτυο φόρτισης είναι μικρό. «Είμαι επτά χρόνια μακριά από τη σύνταξη και νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο», είπε ο Petrilli.

Η βιομηχανία επισκευής αυτοκινήτων έχει ήδη έλλειψη εργαζομένων από την πανδημία. Το Institute of the Motor Industry (IMI) που εδρεύει στο Χέρτφορντ της Αγγλίας, αναπτύσσει μαθήματα κατάρτισης για την αυτοκινητοβιομηχανία και επί του παρόντος πραγματοποιεί μαθήματα EV σε όλη την Κίνα και στοχεύει να το κάνει στην Ινδία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Προβλέπει ότι η Βρετανία, με την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων το 2030, θα μπορούσε να μην έχει 25.000 τεχνικούς EV μέχρι το 2032.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νο. 2 αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο μετά την Κίνα, η αύξηση των πωλήσεων EV έχει ακολουθήσει την Ευρώπη, αλλά το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας προβλέπει ότι θα χρειαστούν περίπου 80.000 θέσεις εργασίας ηλεκτρολόγου ετησίως έως το 2031, στις οποίες περιλαμβάνονται τεχνικοί για την επισκευή EV ή την εγκατάσταση φορτιστών EV.

Και στην Αυστραλία οι τεχνικοί  θα είναι λιγότεροι από 9.000 μέχρι το 2030, προβλέπει το Victorian Automotive Chamber of Commerce.

Οι ειδικοί της αυτοκινητοβιομηχανίας φοβούνται ότι μηχανικοί όπως ο Petrilli στο Μιλάνο απλώς θα αποφύγουν τα EV – αφήνοντας τους καταναλωτές με υψηλότερους λογαριασμούς και μεγαλύτερους χρόνους επισκευής.

Τα δεδομένα που κοινοποιήθηκαν στο Reuters από τον βρετανικό πάροχο εγγύησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Warrantywise δείχνουν ότι το κόστος αυξάνεται ήδη – με την εγγύηση ενός έτους για ένα Tesla Model 3 να κοστίζει περισσότερο από το τριπλάσιο από το μέσο όρο για μοντέλα ορυκτών καυσίμων συγκρίσιμης τιμής.

Το 15% των επισκευών στην Μεγάλη Βρετανία αφορούν ηλεκτρικά και υβριδικά

Ο Mark Darvill, διευθύνων σύμβουλος στο Hillclimb Garage στο High Wycombe, περίπου 30 μίλια (48,3 χλμ.) βορειοδυτικά του Λονδίνου, έχει αγκαλιάσει τα EV και τα υβριδικά, τα οποία, όπως λέει, αποτελούν περίπου το 15% των επισκευών.

Ο Darvill λέει ότι η προγραμματισμένη επένδυση της Hillclimb ύψους 25.000 λιρών σε εκπαίδευση και εξοπλισμό θα αποπληρωθεί στα τέλη του 2024, όταν τα EV και τα υβριδικά θα πρέπει να αποτελούν το 35% των επισκευών.

Οι πελάτες που δεν έχουν επιλογές επισκευής EV έρχονται ήδη από μακριά. «Αυτό που κρατά πολλούς ανεξάρτητους επισκευαστές πίσω είναι ο φόβος για το άγνωστο», τονίζει ο Darvill.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!