NEA

Σε επίπεδα ρεκόρ οι παγκόσμιες εκπομπές CO2

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, εν μέρει λόγω της αυξημένης χρήσης ορυκτών καυσίμων σε χώρες όπου η ξηρασία εμπόδισε την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). 

Οι παγκόσμιες εκπομπές από την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 410 εκατομμύρια τόνους, ή 1,1%, το 2023 σε 37,4 δισεκατομμύρια τόνους, έδειξε η ανάλυση του IEA.

Η παγκόσμια επέκταση της καθαρής τεχνολογίας, όπως τα αιολικά, τα ηλιακά και τα ηλεκτρικά οχήματα, βοήθησε στον περιορισμό της αύξησης των εκπομπών, η οποία ήταν 1,3% το 2022.

Ωστόσο, το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, αύξησε τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε χώρες με χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και ανάκαμψη στην αεροπορία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκπομπές από την ενέργεια μειώθηκαν

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκπομπές από την ενέργεια μειώθηκαν σχεδόν κατά 9% πέρυσι λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της πτώσης της παραγωγής ενέργειας τόσο από άνθρακα όσο και από φυσικό αέριο. 

Στην Κίνα ωστόσο οι εκπομπές από την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 5,2%, με τη ζήτηση ενέργειας να αυξάνεται καθώς η χώρα ανέκαμψε από τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID-19, αναφέρει η έκθεση.

Η Κίνα, ωστόσο, συνέβαλε επίσης περίπου το 60% των παγκόσμιων προσθηκών ηλιακής, αιολικής ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων το 2023, ανέφερε η IEA.

Τα ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως αντιπροσώπευαν μία στις πέντε πωλήσεις νέων αυτοκινήτων το 2023, φθάνοντας τα 14 εκατομμύρια και αυξήθηκαν κατά 35% σε σχέση με το 2022.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!