NEA

Απεβίωσε ο σχεδιαστής των ανεπανάληπτων Lamborghini Miura και Countach

Ο διάσημος σχεδιαστής αυτοκινήτων, Marcello Gandini, στο Τορίνο άφησε σε ηλικία 85 ετών τα εγκόσμια και μία λαμπρή προίκα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Γεννημένος το 1938 ως γιος μαέστρου ορχήστρας, το ταξίδι του Gandini στο χώρο του σχεδιασμού αυτοκινήτων ξεκίνησε όταν εντάχθηκε στην Bertone το 1965, μετά την αποχώρηση του μετρ Giorgietto Giugiaro.

Κατά τη διάρκεια 14 παραγωγικών ετών στην εταιρεία, όχι μόνο χάραξε μια θέση για τον εαυτό του, αλλά και δημιούργησε το τμήμα Stile Bertone, γεννώντας μερικά από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της ιστορίας.

Από την αρχή της καριέρας του, το ταλέντο του Gandini για τον σχεδιασμό ήταν αδιαμφισβήτητο. Μεταξύ των πρώτων του δημιουργιών ξεχωρίζει η Lamborghini Miura, ένα αριστούργημα που πιστώνεται με την πρωτοπορία στην κατηγορία των supercar, που εκτιμάται ως ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Ωστόσο, η δημιουργική ικανότητα του Gandini δεν είχε όρια. Δάνεισε το καλλιτεχνικό του όραμα σε μια σειρά θρυλικών ιταλικών σπορ αυτοκινήτων, από την πρωτοποριακή Lamborghini Countach μέχρι την κομψή DeTomaso Pantera και την υποβλητική Ferrari 308/GT4. Τη μοναδική Ferrari από το εργοστάσιο του Bertone που κοσμεί τις γραμμές παραγωγής.

Το χαρτοφυλάκιό του διέθετε επιπλέον διαμάντια όπως η Lamborghini Diablo και η Maserati BiTurbo, χαράσσοντας το όνομά του βαθύτερα στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Gandini δεν αρκέστηκε να περιοριστεί στα supercars, αλλά άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του και στη μαζική αγορά. Η σχεδιαστική του μαγεία έδωσε ζωή σε καθημερινά αυτοκίνητα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η πρώτη BMW Σειρά 5, το πρωτοποριακό VW Polo, το σπορ Renault 5 Turbo και το καινοτόμο Citroen BX.

Πέρα από τα αυτοκίνητα, επιχείρησε να ασχοληθεί με τον αρχιτεκτονικό και τον αεροναυτικό σχεδιασμό, αφήνοντας μια εκλεκτική κληρονομιά.

Η δημιουργική του επιρροή αντηχεί μέχρι σήμερα, με τον Gandini να παραμένει ενεργός μέχρι το τελευταίο έτος της ζωής του. Δημοσιεύματα από το RAI News αποκάλυψαν ότι στα 85 του χρόνια, ήταν να φιλοτεχνήσει την εκπαιδευτική πλατφόρμα για το Μουσείο Αυτοκινήτου της Ντόχα στο Κατάρ, μια απόδειξη της διαρκούς αφοσίωσής του στην τέχνη.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!