NEA

Aramco: H ενεργειακή μετάβαση έχει αποτύχει!

Η πραγματικότητα της ενεργειακής μετάβασης αποκαλύπτεται με σαφήνεια από τα λόγια του CEO της Aramco, που αμφισβητεί τις φαντασιώσεις για μια απότομη μείωση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο του ενεργειακού συνεδρίου «CERAWeek by S&P Global», ο Αμίν Νάσερ επισήμανε ότι η προσέγγιση αυτή έχει αποδειχθεί ανεπιτυχής στην πράξη, αντικρούοντας τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Ο CEO της Aramco προτείνει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, εστιάζοντας στην ανάγκη για επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, αντί να αναπτύσσουμε φαντασιώσεις για μια απότομη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η πρότασή του περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ζήτησης με βάση τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις και την προσαρμογή της στρατηγικής ανάλογα.

Παρά τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, οι υδρογονάνθρακες παραμένουν η κύρια πηγή ενέργειας.

Οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα έχουν φτάσει τα 9,5 τρισ. δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθιστώντας τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ακόμα πιο δύσκολη.

Ο CEO της Aramco, Αμίν Νάσερ, επισημαίνει με σαφήνεια την αποτυχία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας να αντικαταστήσουν πλήρως τους υδρογονάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας.

Παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει σε αιολική και ηλιακή ενέργεια τα τελευταία χρόνια, αυτές οι μορφές ενέργειας καλύπτουν μόλις το 4% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών. Επίσης, το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων στην παγκόσμια αγορά παραμένει χαμηλότερο από το 3%.

Παράλληλα, η μερίδα των υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα δεν έχει μειωθεί σημαντικά, με το ποσοστό αυτών να παραμένει στο 80% από το 83% της αρχής του 21ου αιώνα.

Αυτό οφείλεται στη συνεχή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία αναμένεται να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ, αυξάνοντας κατά 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μόνο φέτος.

Ως αποτέλεσμα, ο Νάσερ προτρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών από τα παραδοσιακά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αντί να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο βιώσιμη και αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!