NEA

Ολοταχώς για τα 2,5 ευρώ η τιμή της βενζίνης αν δε ληφθούν μέτρα

Στα 1,96 ευρώ διαμορφώνεται η μέση τιμή της βενζίνης σε 4.310 πρατήρια καυσίμων πανελλαδικά με τις τιμές για την 100αρα να ξεπερνάει με άνεση τα 2 ευρώ και να φτάνει και τα 2,14 ευρώ.

Με τέτοιες τιμές εύλογα δημιουργούνται φόβοι για εκτόξευση των καυσίμων μετά και τη χτεσινή ανάφλεξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Ήδη η 100αρα στα νησιά ξεπερνάει τα 2,30 με τα 2,10 να θεωρείται τιμή ευκαιρίας για την 95αρα…

Το τοπίο θυμίζει μπαρούτι και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει έναν ακόμη πονοκέφαλο στον πόλεμο της ακρίβειας. Αν πάλι τα καύσιμα ξεφύγουν,  το βέβαιο είναι ότι οι τιμές αυτές θα προσθέσουν ευρώ και στα προϊόντα των super markets.

Σίγουρα,  η αντιπολίτευση θα πιέσει πάλι για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.

Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη στις τιμές των καυσίμων και έχει ενδιαφέρον πως θα απαντήσει η κυβέρνηση στο μέτωπο αυτό. Αλλιώς,  τιμές κοντά στο ψυχολογικό φράγμα των 2,5 ευρώ δεν θα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται, λόγω των αποφάσεων των νοικοκυριών, και αυτό δημιουργεί συνθήκες πληθωρισμού στις τιμές των καυσίμων.

Από την άλλη, Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν ανησυχία στις αγορές, με την προσοχή να εστιάζεται κυρίως στην αγορά του πετρελαίου.

Η τιμή του Brent έχει εκτιναχθεί εκ νέου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, καθώς το Ιράν ανέλαβε να εκδικηθεί τη φονική αεροπορική επίθεση στην πρεσβεία του στη Συρία.

Αυτή η εξέλιξη αναζωπυρώνει τους φόβους για περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων δεν περιορίζονται μόνο στην αγορά του πετρελαίου. Οι μετοχές επίσης υφίστανται έντονες πιέσεις, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει τη χειρότερη πτώση του από τον Οκτώβριο. Αυτή η αβεβαιότητα στις γεωπολιτικές εξελίξεις ενισχύει την αστάθεια στις αγορές και προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!