NEAPINED

Οι Κινέζοι κατασκευαστές λένε πως δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων (EV) έχει προκαλέσει επικρίσεις από την Κίνα, με ισχυρισμούς ότι στοχεύει άδικα τους Κινέζους κατασκευαστές.

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ως στόχο να καθορίσει εάν θα πρέπει να επιβληθούν δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που φέρονται να επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας για την εισαγωγή και εξαγωγή μηχανημάτων και ηλεκτρονικών προϊόντων (CCCME) εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα των πορισμάτων της έρευνας. Ο αντιπρόεδρος Shi Yonghong τόνισε τις ανησυχίες ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι «στρεβλά και μη αντικειμενικά».

Εκπροσωπώντας 12 Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών που εμπλέκονται στην υπόθεση, το CCCME διατύπωσε ενστάσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών για τη δειγματοληψία.

Ειδικότερα, η Επιτροπή επέλεξε για εξέταση τις BYD, Geely και MG της SAIC, παραλείποντας κορυφαίους εξαγωγείς όπως η Tesla και η Dacia της Renault, σύμφωνα με τα στοιχεία του Transport & Environment για το 2023.

Ο Yonghong επέκρινε αυτή την επιλογή, υποδηλώνοντας μεροληψία υπέρ των προκατασκευασμένων αντιλήψεων περί επιδοτήσεων. Υποστήριξε ότι αυτή η στρεβλή δειγματοληψία αμαύρωσε ολόκληρη τη διαδικασία της έρευνας.

Επιπλέον, το CCCME τόνισε τις ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια της έρευνας, αναφέροντας ανώνυμες επιχορηγήσεις κατασκευαστών της ΕΕ και ανεπαρκή στοιχεία που παρείχε η ΕΕ σχετικά με την αξιολόγηση της ζημίας για τη βιομηχανία της ΕΕ.

Η Yonghong υπερασπίστηκε τους Κινέζους κατασκευαστές, δηλώνοντας ότι εξυπηρετούν διαφορετικά τμήματα της αγοράς από τους αντίστοιχους της ΕΕ. Υποστήριξε ότι οι κινεζικές εισαγωγές δεν βλάπτουν σημαντικά τους κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ. Και ότι οι βασικοί εισαγωγείς από την Κίνα είναι οι ίδιοι οι κατασκευαστές της ΕΕ.

Επιπλέον, ο Yonghong επέκρινε αυτό που αποκάλεσε διπλά πρότυπα της ΕΕ, αντιπαραβάλλοντας την έλλειψη δράσης κατά των αμερικανικών επιδοτήσεων με τον έλεγχο των κινεζικών εισαγωγών. Τόνισε τις σημαντικές επενδύσεις της ΕΕ στην παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, υπονοώντας υποκρισία στην προσέγγισή της.

Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τη διεξαγωγή δίκαιης και βασισμένης στα γεγονότα έρευνας, με σεβασμό τόσο των υποχρεώσεων της ΕΕ όσο και των διεθνών υποχρεώσεων.

Εκπρόσωπος τόνισε την τήρηση των κανόνων και των προτύπων από την Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας για τη διεξοδικότητα και τη δικαιοσύνη της έρευνας κατά των επιδοτήσεων.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!