NEAΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

CATL: Οι solid state μπαταρίες έχουν ζητήματα αξιοπιστίας

Οι μπαταρίες αποτελούν θεμέλιο στην εξέλιξη της τεχνολογίας ηλεκτρικών οχημάτων και αποτελούν αντικείμενο εντατικής έρευνας και ανάπτυξης.

Ωστόσο, η πορεία προς τις νέες γενιές μπαταριών φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως αναδεικνύεται από τις δηλώσεις της CATL, του μεγαλύτερου κατασκευαστή μπαταριών στον κόσμο.

Η CATL εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με την αξιοπιστία των μπαταριών solid state, παρά τις φιλόδοξες προβλέψεις άλλων εταιρειών. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Robin Zeng, αναγνωρίζει τη προοπτική αυτών των μπαταριών, αλλά επισημαίνει σημαντικούς περιορισμούς, ιδίως σε θέματα διάρκειας ζωής και ασφάλειας.

Η χρήση καθαρού μετάλλου λιθίου για το ηλεκτρόδιο ανόδου απαιτείται για την επίτευξη βέλτιστων επιδόσεων, αλλά δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την ασφαλή λειτουργία. Η διαστολή του λιθίου κατά τη φόρτιση και εκφόρτιση επίσης μειώνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αμφισβητώντας την εμπορική τους βιωσιμότητα.

Ωστόσο, η CATL δεν αποκλείει εντελώς την τεχνολογία solid state. Αντιθέτως, επενδύει σε εναλλακτικές επιλογές όπως οι μπαταρίες ιόντων νατρίου, που προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία χωρίς τα ίδια μειονεκτήματα. Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα που αιωρείται γύρω από την εμπορική εφαρμογή της τεχνολογίας solid state.

Το γεγονός ότι η CATL συμμετέχει σε κοινοπραξία για την ανάπτυξη τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών solid state έως το 2030 αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα της κατάστασης και την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη πριν η τεχνολογία μπορέσει να εφαρμοστεί ευρέως.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!