NEA

Αδιαπέραστα τα πεζοδρόμια της Αθήνας – Ποιες παγίδες κρύβουν για τους πεζούς

Περίπατο… πήγε ο Μεγάλος Περίπατος του Κώστα Μπακογιάννη, το σχέδιο δηλαδή… του προηγούμενου δήμαρχου του Δήμου της Αθήνας, πού οραματίστηκε διαδρομές αποκλειστικά για τους πεζούς τόσο της πόλης όσο και των ξένων επισκεπτών της.

Το γιατί δεν πέτυχε δεν είναι της παρούσης, άλλωστε οι πολίτες της Αθήνας ψήφισαν και για αυτό στις προηγούμενες εκλογές.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να πούμε, ότι όποιες παρεμβάσεις είχαν σχεδιαστεί πραγματικά πήγανε περίπατο,  μετατρέποντας βασικούς πρώην πεζόδρομους της Αθήνας σε ένα ατελείωτο πάρκινγκ οχημάτων εμποδίζοντας τους πεζούς περιηγηθούν στην πόλη.

Χαρακτηριστικό σημείο είναι η οδός Ερμού,  από την Καπνικαρέα μέχρι το θησείο, όπου πραγματικά υπήρξε παρέμβαση στο δρόμο με σηματοδότηση, ώστε οι πεζοί να μπορούν να διασχίζουν άνετα και τα δύο πεζοδρόμια.

Δεν χρειάζονταν δηλαδή κανείς να είναι πολεοδόμος για να διαγνώσει την ανάγκη ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τους πεζούς στην πόλη και ειδικά στο ιστορικό κέντρο, όπου χιλιάδες ντόπιοι και επισκέπτες διέρχονται από εκεί καθημερινά.

Μέχρι και πριν λίγο διάστημα στην οδό Ερμού υπήρχαν οι διαγραμμίσεις, αλλά και πλαστικά κολονάκια που επέτρεπαν στους πεζούς να κινούνται και σε μέρος του οδοστρώματος, ώστε να μην συνωστίζονται στα μικροσκοπικά πεζοδρόμια της Ερμού. 

Τι γίνεται σήμερα; Το απόλυτο χάος.

Οι διαγραμμίσεις εξαφανίστηκαν, τα κολονάκια τα πάτησαν τα αυτοκίνητα και πλέον καταλήφθηκαν από παρκαρισμένα αυτοκίνητα που  με τη σειρά τους στρίμωξαν τους πεζούς στα πεζοδρόμια.

Τα πεζοδρόμια λοιπόν όχι μόνο δεν είναι στην καλύτερη τους κατάσταση,  αλλά έχουν καταπατηθεί από σκαλωσιές,  από αυτοκίνητα αλλά και πλανόδιους μικροπωλητές που απλώνουν καθημερινά την πραμάτεια τους. 

Οι φωτογραφίες άλλωστε που επισυνάπτονται το αποδεικνύουν.

Πραγματικά, η κατάσταση την παρούσα χρονική στιγμή, όπου οι ελεύσεις των τουριστών στην Αθήνα θα πυκνώνουν έχει φτάσει στο απροχώρητο και σίγουρα θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.

Δεν χρειάζεται δηλαδή να υπάρξουν ξανά ανακοινώσεις για μεγάλους περιπάτους κλπ αλλά βούληση ώστε επιτέλους να δοθεί ζωτικός χώρος στους κατοίκους της πόλης αλλά και τους ξένους επισκέπτες μας να κινηθούν  με ασφάλεια στα πεζοδρόμια του ιστορικού κέντρου.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!