ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσα χιλιόμετρα κάνουν κάθε μέρα οι οδηγοί ταξί στην Ελλάδα;

Επτά στους δέκα οδηγούς ταξί στην Αττική και σχεδόν εννιά στους δέκα οδηγούς στην υπόλοιπη Ελλάδα εργάζονται τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα και τουλάχιστον 6 ημέρες την εβδομάδα…

…όπως τονίζεται σε έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Κ. Κεπαπτσόγλου, σχετικά με τον κλάδο των ταξί στην Ελλάδα. Αναλύοντας τα ευρήματα, η FREENOW αποκαλύπτει τάσεις, προοπτικές αλλά και προκλήσεις μέσα από την εμπειρία των 13 χρόνων λειτουργίας της στην Ελλάδα.

Το στοιχείο αυτό είναι χαρακτηριστικό της ανάγκης για εκσυγχρονισμό του κλάδου, προκειμένου να επέλθει ισορροπία της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, καθώς τα αυξημένα κόστη πιέζουν τους οδηγούς να εργάζονται περισσότερο για να τα βγάλουν πέρα.

Αντίστοιχα, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ψηφιακές εφαρμογές όχι μόνο τυγχάνουν σημαντικής ζήτησης από τους επιβάτες, αλλά συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των οδηγών ταξί. Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ο αριθμός των ταξί στις ελληνικές πόλεις καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών, με το αναγκαίο ζητούμενο να είναι η αύξηση των διαδρομών ανά όχημα σε περιόδους αιχμής.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των οδηγών, η έρευνα αποκαλύπτει πληροφορίες για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της αγοράς ταξί υπογραμμίζοντας τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα:

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

Σήμερα στην Αττική, το 54% δηλώνει πως οδηγεί και έχει στην ιδιοκτησία του ταξί, με το  46% να είναι οδηγοί. Τρεις στους πέντε οδηγούς στην Αττική έχουν επαγγελματική εμπειρία ως οδηγοί ταξί από 6 έως 20 χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει εμπειρία από 16 έως 30 χρόνια.

Στην Αττική, το 65% των οδηγών εργάζεται τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 88%. Ανεξαρτήτως γεωγραφικής κατανομής σχεδόν εννιά στους δέκα οδηγούς ταξί εργάζονται τουλάχιστον 6 ημέρες την εβδομάδα με το 46% στην Αττική και το 44% στην υπόλοιπη Ελλάδα να εργάζεται 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ο ΟΓΚΟΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Έξι στους δέκα οδηγούς διανύουν καθημερινά στην Αττική από 150 έως 220 χιλιόμετρα, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 15% διανύει από 220 έως 250 χιλιόμετρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι περισσότεροι οδηγοί (περίπου 70%) δεν ξεπερνούν τα 150 χιλιόμετρα ημερησίως.

Κατά δήλωση των οδηγών, στην Αττική, οι κούρσες που αναλαμβάνονται είναι περισσότερες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού ένας στους δύο οδηγούς αναλαμβάνει 10 με 14 κούρσες, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα που ένα αντίστοιχο ποσοστό οδηγών αναλαμβάνει μόλις 5 με 9 κούρσες.

ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το μοντέλο λειτουργίας του ταξί στην Ελλάδα, οι οδηγοί δείχνουν να στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας, προς μια κατεύθυνση αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα:

  • Το 93% των οδηγών στην Αττική και το 61% στην υπόλοιπη Ελλάδα δε θα δέχονταν διαδρομές με χαμηλότερη τιμή από το υφιστάμενο κόμιστρο, προκειμένου να αυξήσουν το τζίρο τους.
  • Το 63% των οδηγών στην Αττική και το 73% στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι υπέρ της ελάχιστης χρέωσης.
  • Αρνητική άποψη κυριαρχεί ανάμεσα στους οδηγούς για την ύπαρξη μέγιστης χρέωσης ανά διαδρομή. Το 66% των οδηγών στην Αττική είναι αρνητικό στην επιβολή μέγιστης χρέωσης ανά διαδρομή, με το 15% να υποστηρίζει την ύπαρξη της. Αντίστοιχα, το 49% τάσσεται υπέρ της απουσίας μέγιστης χρέωσης ανά διαδρομή, με το 37% να τάσσεται κατά.
  • Μία σχετικά μεγάλη μερίδα οδηγών (34% στην Αττική και 43% στην υπόλοιπη Ελλάδα αντίστοιχα) δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο η εφαρμογή δυναμικής τιμολόγησης, να συνεισφέρει θετικά στον κλάδο.
  • Το 59% στην Αττική και 68% στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι υπέρ της επιδότησης κομίστρου με κάθε νόμιμο τρόπο ως κάτι θετικό για τον κλάδο.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!