Η Κίνα κάλεσε την κυβέρνηση της Τσεχίας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επίλυση της εμπορικής διαμάχης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε την Κυριακή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την επιβολή δασμών έως και 45% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα, απόφαση που η κινεζική κυβέρνηση δεν αποδέχεται. Ο Ling Ji, υφυπουργός Εμπορίου, ανέφερε τη θέση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τσεχική αντιπροσωπεία στο Πεκίνο.
Η Κίνα, σύμφωνα με τη δήλωση, είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Τσεχία σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και οι νέες μορφές ενέργειας, καθώς και να αυξήσει τις εισαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού από τη χώρα αυτή.
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί όχι μόνο στην τόνωση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και στη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για το διμερές εμπόριο, τη στιγμή που οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε ένταση.
Η εμπορική διαμάχη έχει προκύψει από τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις, γεγονός που τους επιτρέπει να πουλούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε χαμηλότερες τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που θεωρείται ως αθέμιτος ανταγωνισμός.
Η επιβολή των δασμών αυτών απειλεί να εντείνει περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις και να επηρεάσει σημαντικά την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε περίοδο ταχείας ανάπτυξης και μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.
Η Τσεχία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή, ειδικά δεδομένων των οικονομικών συμφερόντων της και της επιθυμίας για ενίσχυση των εξαγωγών της προς την Κίνα.
Η Κίνα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε απόπειρα περιορισμού των κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά είναι πιθανό να οδηγήσει σε αντίποινα, κάτι που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνεργασία σε τομείς νέων τεχνολογιών και ενέργειας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα για την εξεύρεση λύσης που να εξυπηρετεί όλες τις πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων.