NEAΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

X-ble Shoulder: Το εξελιγμένο εξωσκελετικό γιλέκο κάνει τους εργάτες ακόμη πιο δυνατούς

Η Hyundai και η Kia παρουσίασαν πρόσφατα τη νέο τους εξωσκελετικό γιλέκο που σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τους εργαζόμενους που εκτελούν εργασίες πάνω από το ύψος των ώμων.

Το X-ble Shoulder είναι ουσιαστικά ένα εξωσκελετικό γιλέκο που βοηθά στη μείωση της καταπόνησης των μυών, ειδικά στις αρθρώσεις των ώμων, χωρίς την ανάγκη φόρτισης ή μπαταριών που θα απαιτούσε ένας πιο βαρύς ρομποτικός μηχανισμός.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας μοχλικής δομής που αυξάνει τη ροπή κίνησης, ενώ το βάρος της όλη συσκευής είναι μόλις 1,9 κιλά. Η συσκευή είναι ανθεκτική, σχεδιασμένη να αντέχει έως και 700.000 κινήσεις κάμψης και έκτασης ετησίως, ενώ τα υλικά της περιλαμβάνουν σύνθετα ανθρακονήματα και υλικά ανθεκτικά στη φθορά.

Διατίθεται σε δύο εκδόσεις: τη βασική που προσφέρει υποστήριξη 2,9 χιλιογραμμόμετρων, και την προσαρμοζόμενη, που παρέχει υποστήριξη έως 3,7 χλγμ. για επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Το γιλέκο μπορεί να φορεθεί για πολλές ώρες, είναι πλήρως προσαρμοζόμενο σε διαφορετικά μεγέθη σώματος και επιτρέπει ελευθερία κινήσεων των χεριών σε εύρος 180 μοιρών. Επιπλέον, είναι πλενόμενο και συμβατό με την υπάρχουσα εργοστασιακή ένδυση.

Τα αποτελέσματα δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2022 και 2024 σε εργοστάσια της Hyundai και της Kia δείχνουν ότι το X-ble Shoulder μειώνει το φορτίο στους ώμους κατά 60% και τη δραστηριότητα των δελτοειδών μυών κατά 30%, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της υγείας των εργαζομένων.

Η παρουσίαση του X-ble Shoulder έγινε στη Νότια Κορέα, κατά τη διάρκεια της Wearable Robot Tech Day, ενώ η συσκευή αναμένεται να διατεθεί αρχικά στην εγχώρια αγορά και στη συνέχεια διεθνώς μέσα στο 2025.

Αν και η τιμή της παραμένει άγνωστη, η Hyundai και η Kia έχουν ήδη θέσει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη νέων προϊόντων της σειράς X-ble, όπως το X-ble Waist για τη διευκόλυνση της ανύψωσης βαρών και το X-ble MEX για τη βελτίωση της κινητικότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Με την αγορά των εξωσκελετικών και φορητών ρομπότ να προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 10,25 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Hyundai και η Kia στοχεύουν να ηγηθούν στον τομέα αυτό, προσφέροντας λύσεις που εκτείνονται πέρα από τη βιομηχανία αυτοκινήτου, σε τομείς όπως η κατασκευή, η ναυπηγική, η αεροπορία και η γεωργία.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!