NEA

Νέα Volvo XC40, EX40 και EC40: Με πιο δυναμική εμφάνιση, Gemini AI και περισσότερη ασφάλεια

Η Volvo προχωρά σε εκτεταμένη ανανέωση των XC40, EX40 και EC40, φέρνοντας νέα σχεδίαση, μεγαλύτερη οθόνη, τεχνητή νοημοσύνη Google Gemini και σημαντικά αναβαθμισμένα συστήματα υποβοήθησης και ασφάλειας.

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του XC40, η Volvo ανανεώνει ουσιαστικά ολόκληρη τη σειρά 40. Οι αλλαγές δεν περιορίζονται σε ένα συνηθισμένο facelift, καθώς επεκτείνονται από το αμάξωμα και το εσωτερικό μέχρι το infotainment και, κυρίως, στην τεχνολογική υποδομή πάνω στην οποία βασίζονται τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας.

Η μεγαλύτερη σχεδιαστική αλλαγή εντοπίζεται στο εμπρός μέρος. Τα XC40, EX40 και EC40 αποκτούν νέα φωτιστικά σώματα Matrix LED με ανανεωμένη εκδοχή της χαρακτηριστικής φωτεινής υπογραφής «Thor’s Hammer».

Έχουν επανασχεδιαστεί η μάσκα, ο προφυλακτήρας, το καπό και τα εμπρός φτερά. Η συνολική εικόνα είναι πιο καθαρή και φέρνει τα τρία μοντέλα πιο κοντά στη σχεδιαστική ταυτότητα των νεότερων Volvo, όπως τα EX60 και EX90.

Η διαφοροποίηση ανάμεσα στο XC40 και στα αμιγώς ηλεκτρικά EX40 και EC40 παραμένει διακριτική, με τα τελευταία να ξεχωρίζουν κυρίως από την κλειστή μάσκα.

Στο πίσω μέρος, τα XC40 και EX40 αποκτούν νέα LED φωτιστικά σώματα, διαφορετικό προφυλακτήρα και ανασχεδιασμένη πίσω πόρτα, ενώ το EC40 διατηρεί την υπάρχουσα σχεδίασή του. Για το XC40 προστίθενται επίσης νέες ζάντες 18, 19 και 20 ιντσών.

Σημαντική είναι η αναβάθμιση και στο εσωτερικό. Στο κέντρο του ταμπλό βρίσκεται πλέον μεγαλύτερη οθόνη αφής 11,2 ιντσών, με καλύτερη ευκρίνεια και το νεότερο περιβάλλον χρήσης της Volvo. Η φιλοσοφία είναι να απαιτούνται λιγότερες κινήσεις για την πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες, με αντίστοιχη λογική χειρισμού με τα νεότερα μοντέλα της μάρκας.

Το μεγάλο τεχνολογικό νέο είναι η ενσωμάτωση του Google Gemini. Ο νέος ψηφιακός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει πιο φυσική επικοινωνία με το αυτοκίνητο μέσω φωνητικών εντολών. Μπορεί, μεταξύ άλλων, να βοηθήσει στον σχεδιασμό μιας διαδρομής και στην αναζήτηση στάσεων, αλλά και στη διαχείριση μηνυμάτων χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το κινητό του.

Παράλληλα, έχουν γίνει αλλαγές στην πρακτικότητα της καμπίνας, με αναβαθμισμένη ασύρματη φόρτιση κινητού και νέες επιλογές επενδύσεων και διακοσμητικών. Για πρώτη φορά στο XC40 διατίθεται δερμάτινη επένδυση Arianne Cardamom σε συνδυασμό με ξύλινα στοιχεία Brown Ash, ενώ υπάρχουν επίσης επιλογές Black Ash και αλουμινίου και ανανεωμένος ατμοσφαιρικός φωτισμός.

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η νέα πλατφόρμα λογισμικού και αισθητήρων. Η σειρά 40 αποκτά νέα εμπρός και πλευρικά ραντάρ, νέα εμπρός κάμερα, νέα πίσω πλευρικά ραντάρ, 12 νέους αισθητήρες υπερήχων και νέες κάμερες στάθμευσης. Με αυτόν τον τρόπο το αυτοκίνητο αποκτά πληρέστερη εικόνα του περιβάλλοντός του και μπορεί να υποστηρίξει πιο προηγμένες λειτουργίες ενεργητικής ασφάλειας.

Μεταξύ αυτών είναι το Door Opening Alert, το οποίο προειδοποιεί τους επιβάτες εάν πλησιάζει ποδηλάτης ή άλλο αυτοκίνητο πριν ανοίξουν την πόρτα. Το προαιρετικό Pilot Assist αποκτά υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας και βελτιωμένη λειτουργία παρακολούθησης της πορείας του δρόμου, ενώ η προαιρετική κάμερα 360 μοιρών προσφέρει πλέον τρισδιάστατη απεικόνιση για ευκολότερους ελιγμούς και στάθμευση.

Στο υπόβαθρο λειτουργεί η νεότερη γενιά του συστήματος Active Safety της Volvo. Αν το αυτοκίνητο εντοπίσει κίνδυνο σύγκρουσης, μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό και, ανάλογα με την περίπτωση, να επέμβει αυτόματα στα φρένα ή στο σύστημα διεύθυνσης ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση ή να περιορίσει τις συνέπειές της.

Στα συστήματα κίνησης δεν ανακοινώνονται αντίστοιχες μεγάλες αλλαγές. Τα ηλεκτρικά EX40 και EC40 προσφέρουν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Volvo, αυτονομία έως 575 και 584 χιλιόμετρα αντίστοιχα στον κύκλο WLTP, ανάλογα με την έκδοση. Το XC40 εξακολουθεί να εκπροσωπεί τη θερμική πλευρά της σειράς με εξηλεκτρισμένα βενζινοκίνητα σύνολα.

Κοινό στοιχείο και των τριών μοντέλων είναι η δυνατότητα αναβαθμίσεων λογισμικού over-the-air, κάτι που επιτρέπει στη Volvo να προσθέτει ή να βελτιώνει λειτουργίες χωρίς επίσκεψη στο συνεργείο.

Οι παραγγελίες για τα ανανεωμένα XC40, EX40 και EC40, μαζί με τις αντίστοιχες Black Edition, ανοίγουν από σήμερα σε επιλεγμένες αγορές. Η παραγωγή τους θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στο φθινόπωρο, με τη Volvo να επιχειρεί με αυτή την εκτεταμένη ανανέωση να διατηρήσει ανταγωνιστική μία από τις σημαντικότερες σειρές μοντέλων της.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Xρησιμοποιείς ad blocker;

Οι διαφημίσεις μάς βοηθούν να κρατάμε το καροτάκι φρέσκο και δωρεάν. Αν σου αρέσει αυτό που διαβάζεις, βάλε μας στις εξαιρέσεις σου🙏