Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο στις μεταβιβάσεις ΙΧ, όμως η συχνότητα και το κέρδος είναι αυτά που κρίνουν πότε ένας ιδιώτης θεωρείται επαγγελματίας.
Η συζήτηση γύρω από το πόσα αυτοκίνητα μπορεί να πουλήσει ένας ιδιώτης μέσα σε έναν χρόνο χωρίς να θεωρηθεί επαγγελματίας επανέρχεται συχνά, ειδικά με την άνθηση της αγοράς μεταχειρισμένων. Στην πράξη, πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιο «όριο», συνήθως δύο ή τρία αυτοκίνητα ετησίως, όμως αυτό δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμητικός περιορισμός για τις μεταβιβάσεις άδειας κυκλοφορίας από ιδιώτες. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί, αρκεί να πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις, όπως η εξόφληση τελών κυκλοφορίας, το ισχύον ΚΤΕΟ και η απουσία νομικών δεσμεύσεων στο αυτοκίνητο. Με άλλα λόγια, από καθαρά διοικητικής πλευράς, δεν υπάρχει «ταβάνι».
Ωστόσο, το θέμα δεν σταματά εκεί. Η φορολογική αντιμετώπιση είναι αυτή που καθορίζει τα όρια στην πράξη. Η εφορία δεν εξετάζει πόσα αυτοκίνητα πούλησε κάποιος, αλλά το συνολικό προφίλ των συναλλαγών του. Αν δηλαδή υπάρχει συχνότητα, μικρό χρονικό διάστημα κατοχής και κυρίως πρόθεση κέρδους.
Ένας ιδιώτης που πουλά ένα αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του κινείται στο πλαίσιο της προσωπικής περιουσίας του και δεν έχει φορολογικές επιβαρύνσεις. Αντίθετα, όταν κάποιος αγοράζει αυτοκίνητα με στόχο τη γρήγορη μεταπώληση και αποκομίζει κέρδος, τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι ασκεί εμπορική δραστηριότητα.
Σε αυτή την περίπτωση, τα δεδομένα αλλάζουν σημαντικά. Τα έσοδα αντιμετωπίζονται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: έναρξη επαγγέλματος, φορολόγηση, πιθανές ασφαλιστικές εισφορές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υποχρεώσεις ΦΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές έχουν πλέον τη δυνατότητα να διασταυρώνουν στοιχεία από αγγελίες και το μητρώο οχημάτων, εντοπίζοντας μοτίβα επαναλαμβανόμενων συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι η συστηματική αγοραπωλησία αυτοκινήτων δύσκολα περνά απαρατήρητη.
Συμπερασματικά, το «όριο» δεν είναι αριθμητικό αλλά ουσιαστικό. Δεν υπάρχει κανόνας που να ορίζει πόσα αυτοκίνητα μπορεί να μεταβιβάσει ένας ιδιώτης, όμως η συχνότητα και ο τρόπος των συναλλαγών είναι αυτά που θα κρίνουν αν πρόκειται για απλή διαχείριση προσωπικής περιουσίας ή για δραστηριότητα με εμπορικά χαρακτηριστικά.



