NEA

Πριν από 30 χρόνια το MG Metro 6R4 στο Group B

Πολλά αυτοκίνητα rally από το Group B, όπως τα Audi Sport Quattro, Lancia Delta S4, Peugeot 205 T16 Turbo και το Ford RS200 τα οποία διαγωνίζονταν μέχρι το 1986, είναι ακόμα γνωστά στους οπαδούς των αυτοκινήτων…

MG Metro 6R4 Group B (1)Το MG Metro 6R4, ένας «παρείσακτος» από την Αγγλία που ανέβηκε στη σκηνή των rally λίγο πριν την αυλαία, συχνά λησμονιέται. Το αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε το 1980, βασίστηκε σε ισχυρά αμορτισέρ πίεσης αερίου BILSTEIN και ανεξάρτητες αναρτήσεις. Ο κινητήρας του, ήταν ένα εξωτικό δείγμα το οποίο δεν τροφοδοτούταν από turbo όπως συνηθιζόταν στο Group B αλλά βασιζόταν σε πλήρως ατμοσφαιρικό.

Ο τρίλιτρος εξακύλινδρος ήταν μακρινός συγγενής με τον V8 από τη Rover. Η μεγάλη χωρητικότητα και ο μη υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας ήταν σχεδιασμένος για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό που εξακολουθούσε να μαστίζεται από την χρονική υστέρηση. Ωστόσο, η φυλή των turbo εξαπέλυσε μια πραγματική καταιγίδα που αφάνισε το MG Metro 6R4 με τους 416 ίππους από την γραμμή εκκίνησης.

MG Metro 6R4 Group B (2)Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο κινητήρας σκόνταφτε και στην αναξιοπιστία του. Στα τέλη του 1985, η αρχική επιτυχία στο Lombard-RAC-Rally απέδειξε ότι η βασική ιδέα του αυτοκινήτου είχε δυνατότητες. Το Metro έπρεπε να παραδεχτεί την ανωτερότητα των δυο σημαντικά ισχυρότερων Lancia Delta S4 και ήρθε τρίτο. Αυτό επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι το Group B απαγορεύτηκε μετά την περίοδο του 1986.

Αυτή η απόφαση δεν ήταν το τέλος του νεαρού 6R4. Μάλλον το αντίθετο. Ως  δημοφιλές αυτοκίνητο rally, απέκτησε δυναμική και ξανά ανέπνευσε και κάποιες από τις ισχυρότερες εκδόσεις του να καταλήγουν με turbo. Ο κινητήρας του Metro είχε μια ακόμη μεγαλύτερη καριέρα στους «κύκλους των ευγενών οχημάτων». Η στιγμή της δόξας του ήρθε όταν ο 12κύλινδρος που αρχικά προοριζόταν για το supercar Jaguar XJ220, ακυρώθηκε λόγω κόστους. ]

Αφού προστέθηκαν δυο υπερσυμπιεστές και μισό λίτρο χωρητικότητας κέρδισε τη θέση του γρηγορότερου εγκεκριμένου οχήματος στο δρόμο.  Με τους 549 ίππους, η Jaguar έφτασε κοντά τα 220 χλμ./ώρα στην διάρκεια των δοκιμών. Η ονομασία παρεμπιπτόντως του Metro 6R4 σημαίνει  “6κύλινδρο αυτοκίνητο Rally με κίνηση στους 4 τροχούς.» Εκτός του κινητήρα, δεν είναι και τόσο εξωτικό δείγμα για αυτοκίνητο Group B.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!