ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

H Mercedes-Benz ανακαλύπτει το turbo!

701077_1265987_5616_3744_08c696_018_resize

Μεταφέρω, όπως ακριβώς έχει, απόσπασμα από το press kit της νέας Mercedes-Benz Ε-Class από την ενότητα που αναφέρεται στους νέας γενιάς υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες άμεσου ψεκασμού.

By way of example, the use of a turbocharger in place of the previous mechanical supercharger in the new models with direct petrol injection allows more efficient energy management, since the mechanical drive power from the belt drive required to operate the supercharger is no longer needed.

Σε ελεύθερη απόδοση οι παραπάνω… στίχοι μας λένε πως η χρήση συστήματος υπερτροφοδότησης καυσαερίων είναι πιο αποδοτική από τον μηχανικό υπερσυμπιεστή καθώς δεν υπάρχουν οι απώλειες από τον ιμάντα μετάδοσης (ο υπερσυμπιεστής παίρνει κίνηση από τον στροφαλοφόρο άξονα).

  • Με λίγα λόγια, οι… ποιητές στην Mercedes-Benz μας λένε πως ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ που χρησιμοποιούν τον κομπρέσορα, τόσες δεκαετίες, δεν το γνώριζαν κάτι τέτοιο και περίμεναν μέχρι τώρα για να παραδεχθούν τα πλεονεκτήματα των turbo συστημάτων. Μήπως μας δουλεύουν;
  • Οι μηχανικοί σίγουρα όχι· οι μαρκετινίστες, προφανώς και ναι. Βλέπετε, τα διακριτικά Kompressor είναι (σε λίγο θα λέμε ήταν) από τα καλύτερα και πιο γνωστά λογότυπα ισχύος.
  • Ωστόσο, οι μηχανικοί υπερσυμπιεστές και ακριβότεροι κατασκευαστικά είναι, και πιο αποδοτικοί, όπως μας λέει… το press kit! Για αυτό turbo στο εξής, όπως και οι Βαυαροί στην BMW που έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια τον μηχανικό υπερσυμπιεστή.
  • Από μηχανολογικής πλευράς θαυμάζω τον υπερσυμπιεστή, ειδικά τον “σαλίγκαρο” (G-Charger) του VW Corrado. Αλλά, βρε παιδί μου, αυτός ο άμοιρος τύπου Roots είχε καταντήσει πλέον αντικείμενο εκμετάλλευσης και προώθησης. Δεν φτάνει η Mercedes τόσα χρόνια, είχαμε και την VW με τους TSI με την διπλή υπερτροφοδότηση. Επίδειξη ισχύος; Πως αλλιώς να το εξηγήσει κανείς…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!