Λ

Λεντ (φωτιστικά σώματα LED)

Ακολουθήστε το caroto.gr στο Google News για άμεση ενημέρωση

Q5080244Η νέα μόδα στα σύγχρονα μοντέλα ονομάζεται DRL (Daytime Running Lamp) και πρόκειται για τα φώτα ημέρας. Μελέτες έχουν δείξει πως οι προπορευόμενοι οδηγοί αντιλαμβάνονται ταχύτερα τα οχήματα που ακολουθούν όταν τα φώτα τους είναι αναμμένα. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες (π.χ. στην Ιταλία, στη Σουηδία κ.α.) ο ΚΟΚ προβλέπει την υποχρεωτική ενεργοποίηση της μεσαίας σκάλας μέρα-νύχτα. Η τεχνολογία LED εφαρμόζεται σε αυτοκίνητα από το 1992 κυρίως στα πίσω φωτιστικά σώματα καθώς ο συγκεκριμένος τύπος φωτιστικών σωμάτων ενεργοποιείται πολύ πιο γρήγορα από τις συμβατικές λυχνίες. Με άλλα λόγια ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή που ο προπορευόμενος οδηγός θα πατήσει φρένο είναι πολύ μικρότερος και ο οδηγός που ακολουθεί έχει στη διάθεσή του επιπλέον χρόνο για να αντιδράσει. Ακόμη και μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου τα οποία αρκετές φορές είναι αρκετά για να αποφευχθεί μία σύγκρουση. Από την άλλη, τα LED ωφελούν έστω και ελάχιστα την κατανάλωση καυσίμου καθώς η λειτουργία τους απαιτεί μικρότερη ενέργεια. Σήμερα υπάρχουν πολλά μοντέλα με LED στο πίσω μέρος ενώ, εκτός της πρωτοπόρο Audi, συναντάμε και αρκετά με LED στα εμπρός σώματα, κυρίως στα φώτα πορείας, από το Opel Insignia μέχρι το Lexus LS 600h.

(+): Ενεργοποιούνται πιο γρήγορα, αντέχουν στους κραδασμούς, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, απαιτούν μικρότερη ενέργεια.

(-): Κοστίζουν κάτι παραπάνω, οι απέναντι που δεν ξέρουν σου παίζουν είναι σπαστικό να σου παίζουν τα φώτα από το αντίθετο ρεύμα, νομίζουν πως τα έχεις ξεχάσει αναμμένα.

LED: το αρκτικόλεξο των λέξεων «Light Emitting Diode» που ελληνιστί αποδίδεται ως δίοδος εκπομπής φωτός. Ουσιαστικά πρόκειται για ημιαγώγιμο υλικό που εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία κάθε φορά που διοχετεύεται ηλεκτρική τάση. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από τον τύπο του υλικού που χρησιμοποιείται (συνήθως είναι συνδυασμοί γαλλίου).

  • Το πρώτο LED εμφανίσθηκε στη Ρωσία το 1927. Στις ΗΠΑ η πρώτη του χρήση σε ηλεκτρικές συσκευές καταγράφτηκε το 1962.
  • Η διάρκεια ζωής ενός σώματος LED διαρκεί 25.000 ώρες ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 100.000.
  • Τα στοπ ενός αυτοκινήτου που χρησιμοποιούν LED ενεργοποιούνται έως και 0,2 sec ταχύτερα σε σχέση με τα συμβατικά φωτιστικά σώματα.
  • Το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με LED σε όλα τα φωτιστικά σώματα εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια και είναι το Audi R8.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!
Back to top button