NEA

Vision EfficientDynamics Concept: To όραμα της BMW…

P90047160

«Vision» σημαίνει όραμα και δίχως αμφιβολία η ονομασία του νέου concept car της BMW είναι άκρως πετυχημένη μιας και η τεχνολογική του δομή μας προϊδεάζει για την εικόνα που θα έχουν στο μέλλον τα supercars…

  • Το Vision EfficientDynamics Concept θα παρουσιαστεί στις 17-27 Σεπτεμβρίου στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης και δείχνει την τεχνολογική και σχεδιαστική οδό που θα ακολουθήσει η BMW στα επόμενα χρόνια. Είναι ένα diesel υβριδικό plug-in πρωτότυπο μοντέλο που έχει τις επιδόσεις της M3 και την κατανάλωση ενός Toyota Prius. Συγκεκριμένα, το Vision πιάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 4,8” και καίει μόλις 3,76 λίτρα/100 χλμ. εκλύοντας από τις εξατμίσεις του 99 γραμμ./χλμ. Όλα αυτά με την συνολική απόδοση του υβριδικού συστήματος να διαμορφώνεται στους 356 ίππους και την ροπή στα 800 Nm.
  • Η υβριδική του διάταξη παραπέμπει περισσότερη στην 7 ActiveHybrid. Χρησιμοποιεί ένα τρικύλινδρο diesel κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων που αποδίδει 163 ίππους και 290 Nm ροπής. Με 109 ίππους στο λίτρο, ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας αποτελεί ορόσημο στο είδος του και θα τον δούμε στη νέα σειρά 1 το 2011. Με στόχο την εκμετάλλευση της χαμένης ενέργεια στο σύστημα εξαγωγής υπάρχει μία θερμοηλεκτρική γεννήτρια (TEG ή Thermo-Electrical Generator) που μετατρέπει την θερμική ενέργεια των καυσαερίων σε ηλεκτρική χρησιμοποιώντας το φαινόμενο Seebeck (τo φαινόμενο Seebeck είναι θερμοηλεκτρικό και βασίζεται στην μετατροπή των περιοχών με διαφορετική θερμοκρασία σε ηλεκτρική ενέργεια).

P90050640

  • Ο diesel συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες, ένα εμπρός και ένα πίσω. Όπως θα καταλάβατε το Vision είναι τετρακίνητο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο με τον πίσω ηλεκτροκινητήρα να βρίσκεται ανάμεσα στον ΜΕΚ και την επτατάχυτη μετάδοση της Getrag με τον διπλό συμπλέκτη και να προσφέρει από 25 kW έως 38 kW με μέγιστη ροπή 290 Nm. Ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 60 kW και 220 Nm ροπής ενώ για περίπου 30”  μπορεί να δώσει μέγιστη ισχύ 84 kW.
  • Για περίπου 50 χλμ. το Vision μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, στο νορμάλ πρόγραμμα σαν συμβατικό υβριδικό ενώ μπορεί να υπάρξει κίνηση μόνο με τον diesel. Η μπαταρία αποτελείται από 98 στοιχεία λιθίου-πολυμερών )lithium-polymer) όπου το καθένα έχει χωρητικότητα 30 Ah με συνεχή έξοδο 600 A και τάση 3,7 V. Για 30΄΄ κάθε στοιχείο μπορεί να δώσει 1.200 Α. Τοποθετημένα σε σειρά τα στοιχεία δίνουν συνολική τάση 364 V και χωρητικότητα 10,8 kWh. Το συνολικό βάρος φτάνει τα 85 κιλά και σε δίκτυο 220 V χρειάζονται περίπου 2 ½ ώρες για μια πλήρη φόρτιση. Ο χρόνος πέφτει στα 44 λεπτά όταν το Vision πριζωθεί σε τριφασικό δίκτυο 380 V.
  • Εντυπωσιακός είναι ο αεροδυναμικός συντελεστής του αμαξώματος (0.22) όπου έγινε χρήση της εμπειρίας της BMW από την Formula 1. To Vision ενσωματώνει διάφορες τεχνολογίες όπως το σύστημα Car 2 Car κ.α.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!