ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Video: Η τετραδιεύθυνση της Renault Laguna

Δείτε ένα κατατοπιστικό βίντεο με τον τρόπο που λειτουργεί η τετραδιεύθυνση στη νέα γενιά Renault Laguna…

renault-active-steer1Η πίσω ανάρτηση της νέας Renault Laguna Coupe (στην έκδοση GT) είναι ένας καλός λόγος για να ξαναθυμηθούμε τα συστήματα τετραδιεύθυνσης. Παρατηρείστε την μεγεθυμένη λεπτομέρεια του πίσω άξονα και ειδικά την «σπαστή» αντιστρεπτική ράβδο που μπορεί να διακρίνει κανείς τον σύνδεσμο, περίπου στο μέσον της. Από την άλλη μεριά του κοίλου ημιάκαμπτου αρθρώνεται ένας ηλεκτρομαγνητικός ενεργοποιητής που ελέγχεται ηλεκτρονικά από την ECU του συστήματος 4WS. Η ECU αποφασίζει αν θα αλλάξει, πότε και πόσο την θέση του ενεργοποιητή ανάλογα με την διεύθυνση, την ταχύτητα και γενικότερα την δυναμική ευστάθεια του αυτοκινήτου. Αλλάζοντας την θέση ενεργοποιητή μεταβάλλεται και η γεωμετρία της αντιστρεπτικής η οποία αλλάζει κατά μερικές μοίρες την γωνία σύγκλισης των τροχών.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Σχόλια

  1. σε μια εποχη που με τα κυαλια βλεπει κανεις κατι ιδιαιτερο στα συστηματα διευθυνσης και αναρτησης εστω και στις ακριβες για μας GT ειναι μια ελπιδα οτι τα αυτοκινητα δεν γινονται αδιαφορα.

    ποσο πιο ωραιος θα ηταν ο αυτοκινητιστικος “κοσμος” με περισσοτερα αυτοκινητα που εφαρμοζουν τετραδιευθυνση, υδροπνευματικες αναρτησεις, (ποσο μαλλον με ενεργες αντιστρεπτικες τυπου Xantia Activa), wankel, boxer κτλ κτλ.

    το κατι διαφορετικο. και ας μην ειναι σε μερικες περιπτωσεις καλυτερο απο κατι συμβατικο. ειναι διαφορετικο ομως….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button