NEA

FPT: Δικύλινδρος με 85 ίππους για το 500

fiat-two-cylinder-85-hp-twin-air-6

Όπως σας είχε αποκαλύψει το caroto.gr προ μηνών η Fiat παρουσίασε στη Γενεύη τη νέα δικύλινδρη σειρά κινητήρων TwinAir. Εδώ θα βρείτε το αρχικό άρθρο, παρακάτω αναρτάται το δελτίου Τύπου της ελληνικής αντιπροσωπείας…

Παγκόσμια πρεμιέρα του TWIN-AIR 85 HP

  • Στο περίπτερο της Γενεύης ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει άλλο ένα προηγμένο τεχνολογικό θέμα της Fiat Powertrain Technologies: τον δικύλινδρο κινητήρα TWIN-AIR των 85 ίππων. Οι επισκέπτες για πρώτη φορά μπορούν να τον θαυμάσουν τόσο ως έκθεμα, όσο και «φορεμένο» σε ένα Fiat 500, στο πρώτο μοντέλο της Fiat που θα τοποθετηθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πρόγονος μιας νέας οικογένειας δικύλινδρων κινητήρων από τη FPT (Fiat Powertrain Technologies), χρησιμοποιεί το επαναστατικό σύστημα Multiair σχεδιασμένο για τη μέγιστη δυνατή οικονομία καυσίμου. Εξελίσσοντας την αρχή του downsizing μέχρι τα όριά της και πετυχαίνοντας με μαεστρία τις αποτελεσματικότερες ρυθμίσεις, η νέα οικογένεια αυτών των κινητήρων θα αποδίδει από 65 έως 105 ίππους -μειώνοντας κατά 30% τα επίπεδα CΟ2 σε σχέση με κινητήρες παρόμοιας απόδοσης.
  • Συγκρινόμενος με τους σημερινούς κινητήρες του 500, ο νέος υπερτροφοδοτούμενος δικύλινδρος των 85 ίππων έχει 15% μικρότερη κατανάλωση και 25% καλύτερη απόδοση σε σχέση με τον 8βάλβιδο 1.2, ενώ η κατανάλωση μειώνεται κατά ένα αξιοθαύμαστο 30% σε σχέση με τον 16βάλβιδο 1.4, κρατώντας παραπλήσιες επιδόσεις και την ίδια οδηγική ευχαρίστηση. Ο νέος κινητήρας είναι επίσης πιο κοντός (-23%) και πιο ελαφρύς (-10%) σε σχέση με ένα τετρακύλινδρο αντίστοιχης απόδοσης, ανοίγοντας το δρόμο για ενδιαφέρουσες πρόσθετες εξελίξεις, όπως είναι η καύση μεθανίου ή η υβριδική τεχνολογία. Σύντομα μάλιστα θα είναι διαθέσιμη μια έκδοση μεθανίου του TWIN-AIR, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις εκπομπές CΟ2. Κι επειδή η περαιτέρω εξέλιξη των συμβατικών κινητήρων είναι δύσκολο να δώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μία λύση που υπόσχεται καλά αποτελέσματα είναι ο συνδυασμός τους με ηλεκτρικούς κινητήρες. Ο TWIN-AIR είναι κατάλληλος και για τέτοιες εφαρμογές, λόγω του μικρού μεγέθους του.
  • Ούτως ή άλλως, πάντως, στη σχεδίαση του νέου κινητήρα μεγάλο ρόλο έπαιξε η επίτευξη της επιθυμητής συμπεριφοράς, που απαιτούσε μεγάλη ευελιξία, δύναμη από τις χαμηλές στροφές και ευρωστία ψηλότερα, ενώ μεγάλη προσοχή κατά την εξέλιξη του αυτοκινήτου δόθηκε στον παράγοντα NVH (Noise, Vibration, Harshness, δηλ. θόρυβος, κραδασμοί, τραχύτητα). Η προσοχή εδώ δόθηκε στην επίτευξη επιπέδου κραδασμών τουλάχιστον αντίστοιχου με αυτό των τετρακύλινδρων κινητήρων, με αντίστοιχη απόδοση, αλλά με ένα χαρακτηριστικό ήχο.
Δελτίο Τύπου

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!