ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στην υγειά σας κύριε Τάτα!

tata-project-researching-water-as-fuel

H Tata Motors καταφέρνει να βρίσκεται στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια μέσα από τις στρατηγικές κινήσεις της (εξαγορά Jaguar και Land Rover) που μοιάζει με κρύο πιάτο για τους Βρετανούς. Η εκδίκηση του “slum dog ·έτσι αποκαλούσαν οι αποικιοκράτες Βρετανοί τους σκλάβους Ινδούς…

  • Στις αρχές του μήνα ο Ratan Tata, ο κορυφαίος βιομήχανος στην Ινδία, κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του καθώς ανακοίνωσε πως επενδύει 15 εκ. δολάρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης με στόχο την εξέλιξη τεχνολογίας που θα χρησιμοποιεί το νερό ως καύσιμο. Σημειώστε πως ο Tata είχε και άλλα ευφάνταστα project όπως όταν συνεργάστηκε με την MDI το 2007 για την εξέλιξη ενός «αεριοκίνητου» αυτοκινήτου.
  • “Το νερό θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος”. Όχι ακριβώς, αν και σαν σλόγκαν ακούγεται τόσο μα τόσο… πιασάρικο! Ο Tata δεν είπε κάτι νεώτερο από αυτό που ξέρουμε και έχει να κάνει με την ηλεκτρόλυση του νερού, την παραγωγή υδρογόνου και την καύση του σε κυψέλες ή ΜΕΚ.
  • “Το όνειρο μου είναι κάποια στιγμή τα αυτοκίνητα να κινούνται καταναλώνοντας νερό” λέει ο Tata. Ποιο είναι όμως το μυστικό σε όλη την υπόθεση; Σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα υδρογονοκίνητα και fuel cells που έχουν παρουσιαστεί στο concept που οραματίζεται ο Ινδός το όχημα θα ανεφοδιάζεται με νερό και η ηλεκτρόλυση θα γίνεται εν κινήσει με μια επαναστατική μέθοδο η οποία ενδεχομένως να βασίζεται στην υδάτινη κυψέλη που είχε πατεντάρει πριν από περίπου δύο δεκαετίες ο Stanley Meyer .
  • Ακόμη και αν την διαφορά θα κάνουν… μαγικοί ηλεκτρολύτες η όλη διαδικασία απαιτεί μεγάλα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας κατά την διαδικασία της ηλεκτρόλυσης. Επίσης, η αποθήκευση και συμπίεση του υδρογόνου είναι ένα ακόμη ζήτημα μείζονος σημασίας. Όπως και να ‘χει πάντως είναι ωραίο να ακούς τέτοιου είδους προσπάθειες από τον άνθρωπο στον οποίο οφείλεται η παραγωγή του Nano, του φτηνότερου αυτοκινήτου στον κόσμο.
genepax-fuel-cell-vehicle1
Το Genepax τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 2008. Από τότε... κανένα νεώτερο!

GENEPAX: Αυτοκίνητο που κινείται με νερό
Πριν από περίπου τρία χρόνια η είδηση ενός αυτοκινήτου που κινείται με απλό νεράκι και μπορεί με ένα λίτρο (βρόχινο, θαλασσινό ή ποταμίσιο) να διανύσει περίπου 80 χιλιόμετρα έκανε τον γύρο του κόσμου. Μπορεί να ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό, μερικοί κάνουν λόγο για απάτη. Ωστόσο, η ιαπωνική εταιρεία Genepax που εξέλιξε το αυτοκίνητο (που παρουσίασε στην Οσάκα στα μέσα Ιουνίου- ισχυρίζεται πως το καινοτομικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την ονομασία “Water Energy System ή WES” είναι πέρα για πέρα αληθινή αλλά δεν μπορεί να αποκαλύψει αναλυτικά την δομή της πατέντας. Βάση των λιγοστών στοιχείων η μονάδα αποτελείται από κυψέλες καυσίμου με υλικό που καταλύει το νερό και το διασπά σε οξυγόνο και υδρογόνο είναι νερό και αέρας, ενώ δεν είναι απαραίτητοι ειδικοί καταλύτες”.

“Το αυτοκίνητο μπορεί να κινείται συνεχώς αρκεί να έχετε πάντα μαζί σας ένα δοχείο με νερό για να ανεφοδιάζεται το ρεζερβουάρ” είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Genepax, ο Kiyoshi Hirasawa. “Δεν  χρειάζονται ειδικές υποδομές για να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες του, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα”, πρόσθεσε. Tο κόστος παραγωγής μίας μονάδας WES ανέρχεται περίπου στα $18.500 το οποίο όμως μπορεί να μειωθεί στα $4.500 στην περίπτωση μαζικής παραγωγής. Αν αποδειχτεί βάσιμη και δεν πρόκειται απλά για μία “φάρσα” η ιδέα της Genepax αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα στον παγκόσμιο ενεργειακό ιστό. Αλλά και εφικτό να είναι κάτι τέτοιο να είστε σίγουροι πως υπάρχουν κάποιο που θα κάνουν τα πάντα για μην εμφανιστεί το αυτοκινητάκι της Genepax στους δρόμους.

Δημοσιευμένο στο Car&Driver (Aπρίλιος 2008)

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!